27. srpna 2018

Námi to končí (It ends with us)









Autor: Colleen HOOVER 

Originální název: It ends with us 

Nakladatelství: Simon and Schuster 
(v ČR YOLI) 

Vydání v ČR: 2018 

Počet stran: 376 

Žánr: společenský román/romantika 






Oficiální anotace:
Občas právě ten, kdo nás nejvíc miluje, dovede nejvíc ublížit. Lily to neměla v životě vždycky jednoduché. Ušla ale dlouhou cestu a teď žije v Bostonu a rozjíždí vlastní business. K tomu se ještě seznámila s dokonalým a neskutečně přitažlivým neurochirurgem Rylem. Vypadá to, že jí všechno vychází na jedničku. Ryle je do Lily blázen, pronásledují ho ale traumata z minulosti, kvůli kterým se jejich vztah komplikuje. Když se navíc dLilyina života vrátí její láska z dětství Atlas, všechno, co si tak důkladně budovala, se začíná rozpadat… 


Recenze:
Přiznám se, že nejsem velkou fanynkou Colleen Hoover. Určitě je to výborná autorka, která ve svém žánru vyniká a témata jejich knih mě vždycky zaujmou. Bohužel, samotné zpracování není šálkem mé kávy. Takže na rovinu říkám, že jsem si It ends with us pořídila hlavně kvůli krásné obálce. (Pro upřesnění dodávám, že jsem četla originální verzi v angličtině a nemůžu tedy posoudit, jak se povedl překlad.) 


"Fifteen seconds. That´s all it takes to completely change everything about a person." - Lily
(Patnáct vteřin. Tak málo stačí k tomu, aby se náš vztah k jednomu člověku úplně změnil.) 



Lily neprožívá právě nejšťastnější chvíle, když prvně potká Ryla. Oba v tu dobu očekávají od života něco naprosto jiného, a tak se opět rozejdou každý svým směrem. Jenže stačí pár náhod a trocha štěstí a znovu na sebe narazí. Několikrát. A ani jeden z nich nedokáže popřít vzájemnou přitažlivost. 
Námi to končí není ani tak příběhem Lily a Ryla nebo Lily a Atlase. Tím nejdůležitějším v celé knize je situace, ve které se Lily nachází. Už od puberty, ke které se ve svém vyprávění retrospektivně vrací, má jasnou představu o tom, jak by její život (ne)měl vypadat. Časem ovšem zjišťuje, že nic není jen černé nebo bílé a některá rozhodnutí jsou složitější než jiná. 



"All humans make mistakes
What determines a person´s character aren´t the mistakes 
we make. It´s how we take those mistakes and turn 
them into lessons rather than excuses." - Lily

(Všichni děláme chyby. To, co určuje charakter člověka, nejsou chyby, které uděláme. Určuje nás to, zda se z našich chyb stanou lekce namísto výmluv.)



Jak je u Colleen Hoover zvykem, vyprávění se ujímá Lily, hlavní protagonistka. Je znát, že autorka si na charakterech postav dala opravdu záležet. Každý jejich krok, každá myšlenka jsou promyšlené do detailu. To vytváří dokonalý základ pro příběh, který se vám zaručeně dostane pod kůži. Autorka jde do hloubky a přináší syrový pohled na lásku v její horší podobě. 
Jako většina knížek, i takhle má svoje slabší místa. Chvílemi děj ubíhal pomaleji a některé pasáže bych klidně vypustila, jiné byly ale naopak naprosto vyčerpávající. Myslím, že dějová linka s Atlasem není úplně nezbytná. Na druhou stranu, příběh alespoň trochu odlehčuje a určitým způsobem na začátku také dokresluje.   



"Just because someone hurts you doesn´t mean you can 
simply stop loving them." - Lily 

(Jenom proto, že nás někdo zraní, neznamená, že ho přestaneme milovat.)



Námi to končí je dílo nabité emocemi od začátku až do konce. Naprosto vás vtáhne a hned tak nepustí. Ještě dlouho po dočtení jsem nad touhle knihou nemohla přestat přemýšlet. Nečekejte však typickou lovestory plnou sladkých řečí a drobného drama na cestě za štěstím, Námi to končí toho nabízí mnohem víc. 


Hodnocení:







Mohlo by vás zajímat:

                            


1 komentář:

  1. Dneska už jsem na knížku jednou narazila a začínám vážně uvažovat že si od autorky konečně něco přečtu. :)

    OdpovědětVymazat