15. července 2018

Mapa k tobě









Autor: J. P. MONNINGER 

Originální název: 
The Map That Leads to You 

Nakladatelství: Ikar 

Vydání v ČR: 2017 

Počet stran: 360 

Žánr: romantika 






Oficiální anotace:
Heather právě skončila školu, takže hodila za hlavu povinnosti mládí a povinnosti dospělosti na ni teprve čekají, takže udělá logickou věc: Vyrazí si s kamarádkama na cestu po Evropě, kde narazí na Jacka. Ten je o pár let starší a Evropou krouží kvůli sérii novinových článků. Zamilují se. Užívají si posledního svobodného léta. Jenže každé léto končí a osud je neúprosný. Zvláště když on má své temné tajemství… 


Recenze:
Cestování po Evropě s kamarádkami okořeněné trochou romantiky. Přiznám se rovnou, na Mapu k tobě jsem se hodně těšila. Když už takovou cestu nemůžu sama uskutečnit, chtěla jsem si o ní alespoň přečíst. 


"A ty se chováš jako blbec. Povýšený blbec, což je nejhorší druh blbce." - Heather


Heather, čerstvá absolventka univerzity milující kafe a Hemingwaye, se nachází v mezidobí. Po dokončení školy má pár týdnů volna, než budu muset nastoupit do své první práce. Takže si ve zbývajícím čase rozhodne užít trochu dobrodružství. Její cesta po Evropě ovšem nabere jiný směr, když se ve vlaku na cestě do Amsterodamu seznámí s Jackem, novinářem, který se vydává po stopách svého dědečka. Oběma tohle osudové setkání přinese něco, co naprosto nečekali. 


"Někdy je snazší něco zničit než to chránit. Chápeš, co tím chci říct?" - máma Heather


Spojení cestování a romantiky je, řekla bych, poměrně riskantní. Obzvlášť, když je autorem muž a celý děj sledujeme z pohledu Heather. A nemůžeme opomenout ani to, že námět není nikterak originální. Jenže navzdory všem negativům a klišé se J. P. Monningerovi povedlo vytvořit zajímavý a skutečně emotivní příběh. Mapa k tobě přináší nečekané milostné vzplanutí v prostředí krásných evropských měst. Postupně poznáváme nejen dva hlavní protagonisty (, kteří mají mimochodem velmi dobře vykreslený charakter), ale také Amsterodam, Berlín, Prahu a další metropole. Autor si zaslouží pochvalu i za jemné pojetí milostných scén. Na druhou stranu však nemůžu opomenout ani negativa. Popisy míst a pocitů se mi často zdály až příliš rozsáhlé. Některé momenty mě dokonce zarážely. Například Heather s Jackem vydrží vzhůru celé dny a v podstatě celé noci a přesto nejsou nijak extrémně unavení.  


"Třeba je to součást dospívání. Někdy mám pocit, že dospět znamená postupně se zbavovat některých věcí." - Heather


Přiznejme si to na rovinu, některým klišé se J. P. Monninger jednoduše nedokázal vyhnout. Přesto Mapa k tobě přináší opravdu zajímavý příběh nejen o lásce, ale také o cestě za sebepoznáním. Tahle romantika se ve svém žánru určitě neztratí a neměla by vás minout. 


Hodnocení:







Mohlo by vás zajímat:

                          
  Kylandovo vykoupení                         Se záští                          Pátá cesta k pádu



Žádné komentáře:

Okomentovat