19. října 2016

Kylandovo vykoupení







Autor: Mia Sheridan

Originální název: Kyland

Série: Znamení lásky – 5. díl

Nakladatelství: Baronet

Vydání v ČR: 2016

Počet stran: 304








Oficiální anotace:
Pro Tenleigh Falynovou je každý den v chudém hornickém městečku bojem o přežití, proto doufá, že získá vysokoškolské stipendium a unikne tak krutému životu. O stipendium, které místní těžební společnost udílí jen jednomu studentovi, bojuje i Kyland Barrett, jenž nade vše touží odejít z města, které mu nepřineslo nic než bolest.
Ani jeden z nich se nechce k ničemu uvazovat, jediný okamžik ale vše změní. Co se stane, když vyhrát může jenom jeden? Když jen jeden bude moci odejít? A co se stane s tím, který zůstane?
Kylandovo vykoupení je příběh o zoufalství a naději, ztrátě a oběti, o bolesti a odpuštění, ale především je to příběh o hluboké a nekonečné lásce...


Recenze:
Už jsem vám o tom psala dřív, Mia Sheridan úplně není šálkem mé kávy. Přes to jsem se rozhodla zatnout zuby a dát jí ještě jednu šanci s Kylandovým vykoupením. Protože ať si o jejím psaní myslím co chci, svým námětem dokáže zaujmout na první dobrou.

"Až odejdu, na tohle město zapomenu. Zapomenu na všechno, co mám s tímhle místem společnýho. Zapomenu i na tebe."       - Kyland


Jinak tomu nebylo ani u její nejnovější knihy. Prostředí drsného hornického městečka Dennville, které má své lepší dny dávno za sebou. Vysoká nezaměstnanost, hlad, zima a všude přítomná chudoba, již si většina z nás nedokáže ani představit. V takové atmosféře se odehrává děj Kylandova vykoupení. Jedinou možností, jak se odsud dostat je získání plného vysokoškolského stipendia od Titonské uhelné. O to se uchází Tenleight a Kyland. Oba žijí v nejchudší části  Dennvillu a pro svou touhu opustit tohle místo má každý své opodstatnění. Přestože se snaží soustředit pouze na studium a nenechat se ničím rozptylovat, jen těžko odolávají vzájemné přitažlivosti.

"Co se týče toho srázu, doporučuju Útes mrtvého muže - název je sám o sobě optimistický stejně jako ty." - Tenleight

Kylandovo vykoupení se Mie Sheridan povedlo. I když k němu mám stále dost výhrad, spolu s Archerovým hlasem je to jeden z jejích lepších kousků. Ospalost a bídu malého zašlého města dokázala autorka skvěle vystihnout. Ze stránek místy úplně cítíte tu neutěšitelnou sklíčenost. Na druhé straně to však zvládají vyrovnávat optimistické hlavní postavy, které se zuby nehty drží vidiny lepší budoucnosti a neztrácejí naději. Jejich odhodlání prostupuje celou knihou. S dějovou linkou už je to horší. Přes všechna pozitiva se autorka nedokázala vyhnout otřepaným klišé a téměř naivnímu vyznění celého příběhu. Pro každý problém existuje snadné řešení, jednoduché vysvětlení a láska je nade vše.

"Jednoho dne, až budu žít svůj sen, si vzpomenu na všechno, co mi kdy zlomilo srdce, a budu za to vděčná." - Tenleight

Kylendovo vykoupení má určitě silný potenciál. Dokáže zaujmout neotřelým tématem i nevšedním prostředím. Na druhé straně nenabízí nic víc než jednoduchou dějovou zápletku a notnou dávku romantiky. Žádný významný hlubší smysl bych tu nehledala. Oproti jiným knihám Mii Sheridan patří tahle k těm lepším. Ovšem v celkovém měřítku je to spíš prostý průměr.



Hodnocení:
Je to spíš 2 a tři čtvrtě srdce, ale nebudu škrt.




Mohlo by vás zajímat:

                          
           Archerův hlas                                 Stingerův pád                                           Leo      



Žádné komentáře:

Okomentovat