20. května 2016

Jednou ano, dvakrát ne








Autor: Cylin BUSBY

Originální název: Blink Once

Nakladatelství: CooBoo

Vydání v ČR: 2014

Počet stran: 248









Oficiální anotace:
West je úspěšný středoškolák a má vše, co si jen může přát. Avšak jednoho dne se probudí po nehodě v nemocnici – ochrnutý a bez možnosti mluvit. Jediný způsob, jak se se může dorozumívat s okolím, je mrkání: Jednou znamená ano, dvakrát ne.
West je naprosto zoufalý a neustále ho pronásledují děsivé noční můry. Jediné, co ho udržuje při smyslech, jsou návštěvy Olivie, pacientky z vedlejšího pokoje. Ta mu pomáhá s uzdravováním, informuje ho o všem důležitém a je jeho největší oporou. Ovšem co se stane, jestli se West vyléčí? Uvidí se ještě někdy? A můžou se oba ještě někdy vrátit do normálního života?
Skvělý román o lásce, ztrátě a o tom, co je v životě opravdu důležité.


Recenze: 
Jedním slovem: wow. To bylo jediné, co se mi po dočtení Jednou ano, dvakrát ne honilo hlavou. Čekala jsem od téhle knihy něco úplně jiného, než jsem nakonec dostala. Hned od prvních stran to pro mě byla jedna velká emocionální smršť, která se musí postupně dávkovat.

"Nohy mě neposlouchají. Ležím jako prkno na posteli a nemůžu se ani hnout. Nemůžu mluvit. Nemůžu pohnout hlavou, nemůžu pohnout ústy. Srdce mi buší." – West

Na začátku se West probouzí v nemocnici a vůbec nemá tušení kde je, co se děje a proč se nemůže hýbat. Není při vědomí dlouho a znovu propadá do spánku. Nikdo mu nevěnuje velkou pozornost a nesnaží se mu nic vysvětlit. Z toho West odvozuje, že už tam nějakou dobu leží a snaží se posbírat střípky vzpomínek. Do toho všeho zmatku ho kromě matky začne navštěvovat také pacientka z vedlejšího pokoje Olivie. Díky ní získává přehled o tom, co se mu stalo i o životě v nemocnici. Olivie pro něj tvoří světlý bod stále stejných dní. S přibývajícím časem se stále více sbližují a Westův stav se začíná zlepšovat. To je ve zkratce nástin děje.

"Mrkni jednou, jestli ano, a dvakrát, jestli ne." – Olivie

Kniha je naspána v ich-formě. Počátek se může zdát trochu zmatený, vzhledem k tomu, že West se stále pohybuje mezi realitou a sněním. Na druhou stranu to ovšem přispívá k autentičnosti. Spolu s Westem postupně procitáte a vyrovnáváte se se současnou situací. Procházíte si emocemi od vzteku až po chuť bojovat ze všech sil. Olivia působí kapku tajemně, zjevuje se náhodně, a když s ní West nespolupracuje, dokáže být pěkně protivná. Přes její svérázné vystupování jsem se ovšem nemohla zbavit pocitu, že je to jen křehká a nešťastná holka.

"Konečně jsem byl úplně vzhůru. Po tolika dnech, strávených napůl v mdlobách, pod vlivem léků a v polospánku, jsem se konečně probral a začal naplno vnímat, co se kolem děje." - West

Jednou ano, dvakrát ne určitě nezaujme každého. Autorka tu ukazuje, jak záhadná dokáže naše mysl být a jak si s námi umí hrát. V celé knize jde spíš o emocionální náboj příběhu než o dramatickou zápletku nebo dějovost.  To z ní však nedělá méněcenné dílo, spíš naopak. 



Hodnocení:  




5 komentářů:

  1. Tato kniha vypadá zajímavě, moc děkuji za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co. Doufám, že se k ní dostaneš a bude ti líbit.:)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Knížka mě docela zaujala, určitě se po ní podívám :) Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Podívej, snad se ti bude líbit. Tobě také pěkný den.:)

      Vymazat
  3. Vypadá to na zajímavou knížku, děkuji za tip, ještě jsem o ní neslyšela.

    OdpovědětVymazat