8. května 2018

Eleanor se má vážně skvěle







Autor: Gail HONEYMAN 

Originální název:
 Eleanor Oliphant is Completely Fine 

Nakladatelství: Albatros Media 

Vydání v ČR: 2017 

Počet stran: 352 

Žánr: úplně bych jí neškatulkovala 






Oficiální anotace:
Literární senzace pro všechny asociály.
Svérázné Eleanor je jedno, co si o  kdo myslí. Vystudovala literaturu, ale pracuje jako účetní. Miluje křížovky, po Glasgow chodí s taškou na kolečkách a víkendy tráví se svou jedinou kamarádkou – vodkou. Když pozná Raymonda, má ho jen za otravného kolegu. Mnohem víc ji zajímá místní zpěvák, se kterým si plánuje budoucnost. Co na tom, že on o její existenci nemá ani ponětí. Eleanoři cestě za štěstím se budete smát, i když k smíchu vlastně není.


Recenze:
Eleanor jsem objevila vlastně díky náhodě. Vyskočila na mě reklama na facebooku. Protože obálka vypadala lákavě, anotace zněla ještě lákavěji (aneb asociálové a podivíni všech zemí spojte sea zrovna jí měli k dispozici v knihovně, hned jsem pro ni běžela.


"Jsem účetní. Když na to přijde, mohla bych vystavovat faktury na naprosto cokoliv - zbraněRohypnol, kokosové ořechy." - Eleanor 


icetiletá Eleanor je na první pohled ji. Neobyčejná. Zvláštní. Nazývat se to dá různě. Jeden by si ze začátku myslel, že za tím bude nějaká duševní porucha. Každé ráno vstane, dojede do práce (nudné a jednotvárné), k obědu si vyluští křížovku a o víkendu se věnuje svým koníčkům - uklízení a vodce. Tenhle dobře zajetý stereotyp jí ovšem naruší nový objekt zájmu v podobě místního zpěváka a trochu otravnýnevycvála kolega Raymond. Eleanor se konečně musí vyrovnat se svou minulostí i se sebou samotnou.  


"Za okamžik mi přišla odpověď: :-)
Takhle vypadá komunikace v jednadvacátém století. Obávám se, že náš národ je na tom s gramotností dost bledě." -Eleanor 


Myslím, že leckdy výsledný dojem z knihy hodně ovlivní, jaká má čtenář na začátku očekávání. Pro mě byla Eleanor prvním setkáním s Gail Honeyman. Nikdy dřív jsem o ní neslyšela, takže víc než cokoli jiného jsem byla hlavně zvědavá. A čekalo mě velmi příjemné překvapení. Od prvních stran vás autorka vtáhne do děje. Což se jí daří zejména díky tomu, že je příběh vyprávěn v ich-formě právě z pohledu Eleanor, která se má vážně skvěle. Nebo se tak alespoň tváří. Hlavní hrdinka je opravdu nevšední a k životu za všech situací přistupuje racionálně. Možná bych řekla, že dokonce až vědecky. A i když víte, že její chování není zcela konvenčnísvým způsobem vám přesto dává dokonalý smysl. Teprve časem z jistíte, že Eleanor je chatrná jako domeček z karet. Stačí jenom málo k tomu, aby se zhroutil. 


"Nevím, co by tohohle chlapa od jídla odradilo. Snad jedině ebola." - Eleanor


Podle anotace by hlavní spojovací linkou měla být Eleanořina tragická minulost. Autorka ovšem otevírá i další důležité náměty. V první řadě, Eleanor se má vážně skvěle je tak trochu ironickým pohledem na to, co povujeme v dnešní době za normální.   jde o pravidla chování, oblékání nebo myšleníSoučasně se ale věnuje i tématu, o kterém se běžně moc nemluví - osamělosti mladých lidí. Autorka to dokáže podat skvěle. A s humorem. 


"No jo. Jak se to říká? Člověk by měl vyzkoušet všechno kromě incestu a lidovejch tanců." - Raymond


Eleanor se má vážně skvěle je vtip hořkou sondou do života jedné pozoruhodné osobnostiJe to kniha současném světě, přátelství, lidské síle i samotě. Tenhle emocemi nabitý příběh ve vás rozhodně zanechá stopu.


Hodnocení:






Mohlo by vás zajímat:

                        
                                                           mého života                            na světě



2 komentáře:

  1. Tahle kniha mě zaujala obálkou na první pohled, anotace už tolik ne, ale po tvojí recenzi myslím, že pokud se k ní někdy dostanu, dám jí šanci! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná recenze, to vypadá vážně zajímavě. Právě jsi mě na knihu nalákala :)

    OdpovědětVymazat