13. listopadu 2017

Nově v knihovně 19




























V říjnu jsem se s knižními nákupy docela rozšoupla. Vysypala jsem kasičkuobjednávala novinky o sto šest. řidičem doručovací společnosti jsme si dokonce málem potykali. Tak často u nás byl. Už při druhé návštěvě hned z okna dodávky hlásil, že mi zase veze něco ke čtení. 
Vzhledem k tomu, že nemám bezednou peněženku jsem si spoustu knih rezervovala i v knihovně. Teď jen najít čas, kdy to všechno budu moct přečíst. 

Ale vraťme se k dnešním knižním přírůstkům. První z nich jsem netrpělivě očekávala několik týdnů (ne-li měsíců). Seriál Gilmorova děvčata je mojí srdeční záležitostí. Jejich sledováním odpoledne po škole jsem strávila značnou část mládí. A kdo by nemiloval postavu Lorelai v podání herečky Lauren Graham. Právě ona před nedávnem vydala sbírku esejů s názvem Rychleji mluvit nedokážu, kde vzpomíná na své dětství, herecké začátky i natáčení legendárních Gilmorek. 

Na druhé straně Ruth Ware mě prvně upoutala relativně nedávno, zhruba před rokem a půl, když se u nás objevila kniha Všude kolem černý les. Pro mě dokonalá kombinace napětí, psychologie a romantiky. Takže jsem víc než zvědavá na její nejnovější počin Žena z kajuty č. 10. 

Kdo sleduje Kávové knihy na facebooku asi už ví, že jsem od minulého týdne o dva zuby méně moudrá. A co může být lepší bolestné než knížka (když teda nepočítám zmrzlinu). Jako odměnu, za statečnost, jsem si pořídila novinku Jeden z nás lže od Karen McManus. Už jen proto, že námětem mi připomíná film Snídaňový klub. Teda až na tu vraždu. 

Poslední přírůstek je tak trochu netradiční - Šílený deník. Objevily jsme ho s mojí spřízněnou duší v Levných knihách. Na první stráncekterou jsem nalistovala stálo: utrhni z téhle stránky růžek a tajně ho celý den nos schovaný v záňadří. Podobných úkolů je deník plný. Kdo by odolal.  

To je pro dnešek všechno. Ovšem jak tak koukám, u mnoha internetových obchodů probíhá do středy 15. 11. akce DOPRAVA ZDARMA. To abych rozbila spořící prasátko. 




Rychleji mluvit nedokážu - Lauren Graham


Sbírka esejů od milované hvězdy seriálů Gilmorova děvčata a Rodičovství o životě, lásce a ženě z Hollywoodu, doplněná historkami z natáčení Gilmorových děvčat. 
Lauren Graham se pokouší na chvíli zastavit a ohlíží se za svým životem, sdílí s námi úsměvné historky z dospívání, když začínala kariéru herečky, až po dobu, kdy seděla ve svém přívěsu a koukala na trailer k seriálu Rodičovství a kdy se sama sebe ptala: „Líbí se to někomu?“ Otevřeně mluví o tom, jaké je to být single ve světě Hollywoodu („Nikdo nechápal, že jsem pořád sama.“) nebo o zkušenosti porotce v projektu Project Runway ("Je to, jako kdybych zažila totální módní blackout.“) 
V eseji "Jaké to bylo, první část" nás autorka vezme na procházku světem Gilmorových děvčat a především do světa „své“ Lorelai Gilmore. Esej "Jaké to bylo, část druhá" odhaluje, jaké to bylo, když se o devět let později k roli vrátila a co to pro ni znamenalo. 
O Lauren se ale dozvíte i jiné věci: jaké to bylo, když se pokusila stát se vegankou nebo další zážitky z natáčení a zákulisí Hollywoodu. 
Kniha je doplněna mnoha fotografiemi a úryvky z jejího deníku. Kniha je jako nejlepší přítel, který se s vámi o všechno vždy rád podělí. 




Žena z kajuty č. 10 - Ruth Ware


JAK ZASTAVÍŠ VRAHA, KDYŽ TI NIKDO NEVĚŘÍ? 
Novinářka Lo Blacklocková, která píše do cestovatelských časopisů, právě dostala životní šanci: má se spolu s hrstkou cestujících z vyšší společnosti účastnit luxusní okružní plavby po norských fjordech. Soukromá jachta Polární záře se právě vydává na svou panenskou plavbu – obloha je modrá, moře klidné a hosté dobře naladěni. Noblesní kajuty, večeře ve velkém stylu, elegantní konverzace… Pohádka se však zvrhne v noční můru: Lo v polotmě zahlédne, jak někdo srazil s paluby do moře jakousi ženu. Novinářka je jediná, kdo incident viděl, a nikdo jí nevěří – vždyť nikdo z hostů nechybí! Lo se zoufale snaží zjistit, co se stalo, ale loď pluje dál, jako by o nic nešlo. Jenže něco je tu špatně, skrznaskrz špatně… Důmyslně vystavěný román, který připomíná vrcholná díla Agathy Christie, je plný překvapivých zvratů a mrazivých odhalení. 




Jeden z nás lže - Karen McManus


Premiantka, princeznička, sportovní hvězda, školní grázl a kluk, co ví o každém všechno a nebojí se to napráskat všem. Tahle partička se sešla po škole, aby napravila své hříchy – konkrétně mobily při vyučování, kde nemají co dělat. Jenže ty mobily nebyly jejich a jeden z nich bude za hodinu mrtvý. Co se vlastně na Bayviewské střední stalo? Všichni přeživší mají motiv, protože jejich domnělá oběť plánovala zveřejnit jejich špinavá a ještě špinavější tajemství. Jenže jak poznat vraha, když každý má co skrývat?




Šílený deník - Marie Hohlová


Cítíte se občas neúspěšná, tlustá, nepochopená? Pište deník! Je přeci jasné, že nemůžete vyhovět každému, natož pak sobě. Změňte to a zamilujte se aspoň trochu do sebe! Zkuste se pro jednou vykašlat na mínění druhých a začněte měřit podle svých měřítek. Máte-li nastavenou laťku, zahoďte ji. Buďte raději kreativní, přistupte ke svým nedostatkům i přednostem originálně! Právě k tomu vám pomůže tenhle deník. Je to skvělá inspirace, nakopne vás, pobavíte se s ním a navíc díky němu zažijete mnohá životní minidobrodružství, o kterých se vám nesnilo.


6 komentářů:

  1. Žena z kajuty č. 10 a Jeden z nás lže vypadají hodně zajímavě. :)
    Po Šíleném deníku se asi podívám, dost mi připomíná Destrukční deník, ale i ten mě hodně bavil. :D

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá úplně na všechno a nevím, do čeho se dřív pustit. A Šílený deník... to bude ještě zajímavé. :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Mě spíš děsí, jaký je kolem toho humbuk. Tak se snažím nadšení krotit.:)

      Vymazat