12. června 2016

Běsnící světlo








Autor: Estelle LAURE

Originální název: This Raging Light

Nakladatelství: Leda

Vydání v ČR: 2016

Počet stran: 280









Oficiální anotace:
DO KRAJNOSTI VYČERPANÁ
Lucille dovedou potrápit hluboké duševní zmatky, až neví kudy kam. Její rodiče selhali a ona se ze dne na den ocitla bez pomoci sama s malou sestrou. Musí čelit zraňujícím aspektům lidské existence, zvlášť když si dala slovo, že malou Wren udrží ve své péči. Není to nejlepší doba pro osudovou lásku a ještě k tomu má Digby svoji dívku, Lucille ale ví s naprostou jistotou, že jestli nic nepodnikne, ztratí kus svojí duše a bude navždycky litovat.
NACHÁZÍ SVOJE SILNÉ STRÁNKY
V bitvě o znovunabytí vnitřní vyrovnanosti selhává znovu a znovu. Je absolutně vyčerpaná a víc už nemůže unést… pak si ale uvědomí, že kupodivu právě komplikovaná láska plná rozporů jí pomáhá, aby ve svém nitru odkryla nové dimenze a objevila svoje silné stránky.



Recenze: 
Běsnící světlo je jeden z těch případů, kdy si nedávám na čas a recenzi píšu hned druhý den po dočtení. Stále plná dojmů a vířících emocí. Vzhledem k velikosti písma a způsobu, jakým autorka píše, jsem knihu přečetla za pár hodin. Hned od prvních stránek mě kniha vtáhla do děje a nepustila až do samého konce.


"Každej z nás je tak trochu blázen, víš? Taky ti to časem dojde. Jenom záleží, jak moc a jestli se s tím smíříš, nebo ne. O tom jediným můžeš rozhodovat, zbytek jde mimo tebe." - Shana

Příběh začíná dva týdny po tom, co matka Lucille a Wren odjela na dovolenou, uklidnit si nervy po jedné stresující rodinné události. Pro Lucille tedy začíná nejen poslední ročník střední školy, ale i spousta nových povinností. Z ničeho nic musí vypravovat sestru do školy, najít si práci a platit hromadu účtů. I když se její život značně zkomplikoval a může se spoléhat vlastně jen na sebe, nevyhýbají se jí ani problémy normální sedmnáctileté holky. Jako je první láska zkomplikovaná tím, že Digby má přítelkyni a nerad na věcech něco mění.

"Podívá se na mě, jako by mě podezřívala, že jsem nechala mozek v přízemí." - Lucille

Ústřední roli v knize hraje Lucille a z jejího pohledu je příběh také vyprávěn. Z na začátku nevýrazné, obyčejné holky se postupně z donucení stává silná mladá žena, připravená na všechno. Důležitou postavou je také Wren, mladší sestra, která je na svůj věk chápavá a vyspělá víc než by měla. Tuhle dvojici doplňuje nejlepší kamarádka Lucille Eden, její bratr, dvojče, Digby, kteří se jí snaží ze všech sil pomoct, a trojice zvědavých sousedů.

"Dýchání pohání čas kupředu a já nechci, aby ubýhal. Chci, aby si vzal dovolenou. Chci dát času výpověď, na hodinu ho propustit. Ztrať, se čase." - Lucille

Běsnící světlo pravděpodobně nepadne do noty všem. Jde o hodně specifický příběh. Jeho hlavním plusem je, že působí, až na pár drobností, reálně a přestože se jedná o vážné téma, místy se i zasmějete. Při čtení Běsnícího světla se budete se vztekat, zatajovat dech a ukápne vám dokonce i slza. Jednoduše si projdete celou škálou emocí. Tak dobře je příběh podán a vy budete s napětím čekat, jak to Lucille všechno zvládne.



Hodnocení:



Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Leda, kde můžete tuto výbornou knihu také zakoupit.

https://www.leda.cz/index.php



10 komentářů:

  1. Před 2 dny jsem dočetla a chystám recenzi!
    Ta tvoje je moc pěkná a v mnoha bodech musím souhlasit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za zajímavý tip, asi se po knize mrnku :-) To téma mě láká, vidím to jako takovou trošku oddechovku na léto. :-)
    (Bohémská) bohemistka

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá recenze. Vůbec netuším, co si o knize myslet. Anotace mě nalákala, ale tvá recenze mě spíš odradila v tom, že by to nemuselo být to pravé pro mě, i když kniha zřejmě bude dobře napsaná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí. Co tě odradilo od přečtení? Styl psaní autorky je vážně dobrý.:)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze! :)
    Já jsem z knihy naprosto nadšená. Nečekala jsem, že mě až tak moc pohltí a nakonec dostane :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tahle kniha je, řekla bych, jedna z těch lepších.:)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze :) Tahle knížka mě láká pořád víc a víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju. Běsnící světlo určitě za přečtení stojí.:)

      Vymazat