26. května 2016

Všude kolem černý les








Autor: Ruth WARE

Originální název: In a Dark, Dark Wood

Nakladatelství: Leda

Vydání v ČR: 2016

Počet stran: 352









Oficiální anotace:
Rozlučku před svatbou…
Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události…
…navštíví smrt.
Lenora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti? (Dobré knihy)


Recenze: 
Zhruba v půlce knihy už jsem to věděla. Všude kolem černý les se rozhodně zařadí mezi moje oblíbené kousky. Ale vezmeme to od začátku. Není to tak dlouho, co tahle žhavá novinka zaplnila regály všech knihkupectví, a začaly se objevovat první pochvalné recenze. Obálka, která zaujme na první pohled, tajemná anotace, dobrá reklama – dalo by se to téměř označit za klíč k úspěchu.

"Celý prostor mi připadal podivně holý, jako bychom stály na jevišti a hrály své role pro publikum, které se ukrývá v lese." -Nora

Na úvod potkáváme Leonoru, která nejprve běží temným lesem a snaží se co nejrychleji dostat k silnici a následně se krátce probouzí celá polámaná v nemocnici. Hned na další straně se přesouváme zpátky do doby před osudným víkendem. Nora, jak si Leonora sama říká, se rozhodne projet nepřečtené maily a při té příležitosti narazí na zprávu od jisté Florence Clayové, která ji zve na rozlučku se svobodou. Nastávající nevěsta Clare a Nora už dávno nejsou kamarádky. Proč si na ni teď Clare vzpomněla? Jak už víme z anotace, Noru přemůže zvědavost a rozhodne se rozlučkového víkendu zúčastnit. Dům na první pohled působí strašidelně, vede k němu jedna lesní cesta a široko daleko není ani noha.

"Svalila jsem se znovu na pohovku a zavřela oči. Cítila jsem, jak mi v žilách kolotá směs tequily, šampaňského a kokainu." - Nora

Ze všech koutů na vás dýchá stísněnost. S každou další otočenou stránkou si kladete otázku, co je to za podivnou sebranku lidí a co tam vůbec Nora dělá. Přestože tady funguje napětí, příběh není ani tak postaven na snaze vyvolat strach, jako spíš na psychologii postav. V tom se autorka vyřádila. Clare, na první pohled dokonalá ve všech směrech - zábavná, soucitná a skromná. Nina, sarkastická lékařka, která se nebojí do každého si pořádně rýpnout. Divadelní herec Tom, pro kterého je skleněný dům jako jeviště a všechno tak trochu hra. Pak tu máme psychicky labilní Flo, organizátorku celého víkendu a Clařinu nejlepší kamarádku. Nakonec Nora, kapku asociální autorka detektivek chycená ve vlastní minulosti, přesto nejsympatičtější z celé skupiny. 

"A navíc si se zahanbením uvědomuju, že páchnu. Jsem cítit strachem, potem a krví." - Nora

Všude kolem černý les je až neuvěřitelně čtivá kniha. Horko těžko jsem se přemlouvala, abych jí nepřečetla na jeden zátah. Co by vám jinde připadalo jako překombinované, tady naprosto sedí a všechno do sebe perfektně zapadá. Nutí vás to zamyslet se. Jak moc se člověk dokáže změnit za 10 let? A můžeme říct, že druhé skutečně známe? Spolu s Norou se cítíte nepříjemně, nejraději byste odjeli, ale nemůžete, protože vám zároveň zvědavost nedá spát. Především se však spolu s ní snažíte zoufale vzpomenout, co se ten osudný večer stalo.
 
 
Hodnocení:



Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Dobrým knihám, kde můžete tuto výbornou knihu také zakoupit.

http://www.dobre-knihy.cz/

4 komentáře:

  1. Zrovna knihu čtu a už vím, co na ní všichni mají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že naplňuje očekávání a dostává své pověsti.:)

      Vymazat
  2. Knihu mám přečtenou a líbila se mi moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem na ni neslyšela snad žádné negativní ohlasy.:)

      Vymazat