1. dubna 2016

Deset knižních dní - Čtyři knižní hrdinové


Do konce projektu Deset knižních dní už nám nezbývá mnoho. Dnes tu máme den 7 aneb Čtyři knižní hrdinové. V mém případě spíš čtyři knižní hrdinky. Hodně jsem nad tím přemýšlela. Původně jsem měla v plánu vybrat dva hrdiny a dvě hrdinky. V průběhu selekce mi ovšem došlo, že čtyři je vážně málo a hrdinů je až moc. Hrdinek už ale tolik není. A tak se dostáváme k mému výběru – pojďte se podívat.




Veronika
Tuhle postavu najdete v knize Paula Coelha – Veronika se rozhodla zemřít. Byla první, která mě napadla. Jak už napovídá název knihy, Veronika má dost života a proto se rozhodně spolykat prášky, protože jí ubíjí všednost každodenního života. O pár hodin později se probouzí v psychiatrické léčebně. Její pohled na věc působí depresivně, zároveň ale i neuvěřitelně racionálně a vy spolu s Veronikou postupně přicházíte na to, že jsou věci, pro které stojí za to žít.
  


Agnes Magnúsdóttir
 O téhle hrdince už jste u mě na blogu četli. Pochází z knihy Agnes od Hannah Kent. Agnes byla jako žena na svou dobu až příliš chytrá, což jí nakonec hodně uškodilo. Uměla se se životem a vším co jí osud přinesl poprat. Bohužel, nakonec jí dobré srdce, soucit a touha po lásce a klidném, spořádaném životě připravily o život.




Andrea Walters
I o Andree už jste měli možnost slyšet tady no blogu. Jde o hlavní postavu knihy Láska pod parou od autorky J. Lynn. Vybrala jsem jí z prostého důvodu, díky její statečnosti. Trpět psychickým onemocněním není žádný med. A když do toho problémy řešíte alkoholem, máte na průšvih zaděláno. Andrea to dokázala zvládnout, přiznat si svoje problémy a začít je řešit.


 

Elizabeth Bennet (Darcy)
Kdo by na ni mohl zapomenout – slečna Elizabeth z pera Jane Austen v nezapomenutelném díle Pýcha a předsudek. Inspirace pro tehdejší čtenářky, že žena nemusí být jen hloupá a poslušná všem mužům. I moudrost a vlastní rozum může působit přitažlivě.



2 komentáře:

  1. Ahoj,
    pěkný článek. Jen bych pro příště ověřovala obrázky. U Agnes Magnúsdóttir máš fotku Olgy Hepnarový, což je nejen zavádějící, ale navíc je to úplně špatně, protože to s knížkou Agnes za jedno nemá vůbec nic společnýho a za druhý jde v podstatě o historickou osobnost českých dějin a vražedkyni - sice oběť společnosti, ale přesto vražedkyni. Chápu, že ti jí google vyhodil jako první při zadání jména Agnes Magnúsdóttir, mě taky, ale při bližším zkoumání dojdeš na to, že je to obrázek z nějakého cizího webu, který je taktéž špatně převzatý už v prvopočátku. Asi bych na to taky nepřišla kdybych se Hepnarovou nezabývala víc, ale takhle je to celkem do očí bijící. :) Nemyslím to zle, je to jen upozornění a snad rada do budoucna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neberu to zle. Naopak, díky za upozornění, hned to upravím. Příběh Olgy Hepnarové znám, jen jsem si s ní nespojila ten obličej.:)

      Vymazat