22. března 2016

Deset knižních dní - Šest oblíbených autorů


Dostáváme se do poloviny. Den 5 Deseti knižních dní a Šest oblíbených autorů. Oproti minulému článku bylo tohle zadání jednoduché. Alespoň na první pohled. Vybrat oblíbené autory by přece měla být hračka. To vlastně i je. Problém nastane ve chvíli, kdy máte zúžit jejich počet na šest. Hned ze začátku jsem vyřadila ty, od kterých jsem četla jen jednu knihu (a ta mohla být sebelepší). Pak už to byla otázka priorit, žánrů, a vzhledem k tomu, že jsem chtěla do seznamu zařadit i českého spisovatele, národností. Ze všech možných i nemožných autorů jsem nakonec zvolila následující top šestku.




John Irving 
První, kdo mi přijde na mysl, když se řekne oblíbený autor, je John Irving. Jeho knihy jsem začala číst už na střední a dodnes mě nepustil. Jako první jsem četla Pravidla moštárny a byla to láska na první pohled. Pak už to šlo ráz na ráz a v knihovně jsem si půjčovala jednu Irvingovu knihu za druhou. Jeho postavy působí naprosto realisticky, věříte jim každé slovo, příběhy mají duši a dokážou vás úplně pohltit.



 

John Steinbeck
Opět jeden autor, ke kterému jsem se dostala až před maturitou. A díky za to, protože tohle je PAN AUTOR. Nesnaží se vás ve svých dílech nijak poučovat. Nenásilnou formou (a možná dokonce neúmyslně) vás ale dokáže donutit přemýšlet o všem - o vlastní existenci, o smyslu života, o lidech, o světě. Nejraději mám jeho klasiky – O myších a lidech a Na východ od ráje. (Mimochodem, obě knihy byly dokonce zfilmované.)





Paulo Coelho 
Paula Coelha jsem objevila na střední škole. Od kamarádky jsem tenkrát dostala Achymistu. K srdci mi sice nepřirostl, ale rozhodně měl něco do sebe. Začala jsem pátrat po jeho dalších dílech, a když mi přišlo pod ruku 11 minut a Veronika se rozhodla zemřít, měla jsem jasno. Tohle je můj šálek čaje. V současnosti už jeho novinky nečtu. Přijde mi, že po Čarodějce z Portobella jeho úroveň vcelku klesla.



 

K.A. Tucker
Chtěla jsem v tomhle seznamu mít i zástupce odpočinkové četby, protože i oddechovky musí mít nějakou úroveň. Zvolila jsem K. A Tucker, což je autorka žánru new adult. Vlatně ani nevím, jak jsem se k ní dostala. U nás zatím vychází její série Deset malých nadechnutí. Její příběhy rozhodně nejsou povrchní. Umí výborně vykreslit psychologii postav a vy s nimi prožíváte všechny radostné události i zvraty.





Jane Austen 
Tuhle autorku zná zřejmě každý. Minimálně pak její nejznámější knihu Pýcha a předsudek. Pro mě je neméně významný příběh Anna Elliotová. Dalo by se říct, že Jane Austen je ikonou své doby. Přestože jsou její díla už více jak dvě stě let stará, působí stále aktuálně a skvěle dokáží vykreslit poměry na přelomu 18. a 19. století. Kontrast bohatých a chudých vrstev, snaha dam provdat se, panující předsudky i bohaté bály. To vše najdete v dílech této výtečné autorky.




 
Andrej Drbohlav
Nakonec jsem si nechala zástupce české literární scény.  Jméno Andrej Drbohlav vám pravděpodobně nic moc neřekne. Nepíše beletrii, ale naučnou literaturu. Věnuje se především tématu sériových a masových vrahů. Na jeho (první) knihu Psychologie sériových vrahů: 200 skutečných případů jsem úplnou náhodou narazila v knihkupectví. Název mě hned zaujal a rozhodně nelituji, že jsem si tuhle knihu koupila. Momentálně čtu jeho novinku Psychologie masových vrahů.





4 komentáře:

  1. Jestli sis oblíbila Drbohlava, tak doporučuju tenhle rozhovor s ním. :) http://video.aktualne.cz/dvtv/seriove-vrahy-nejcasteji-motivuje-sex-nejtezsi-je-odhalit-ty/r~877b78acd81d11e5819a002590604f2e/

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný výběr! :) Irving je skvělý, Steinbeck zrovna tak a i Austenovou si ráda přečtu, když si chci oddychnout u něčeho příjemně romantického :)

    A co se Drbohlava týče - už dlouho si chci nějakou jeho knihu přečíst, pořád ale ne a ne najít čas přes jinou odbornou literaturu spojenou s bakalářkou. Ale až odstátnicuju, tak si ho někde seženu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drbohlav je výborný, ale musí se číst po částech. Člověka vždycky vyděsí čeho všeho jsou lidé schopni.

      Vymazat