27. února 2016

Dívka ve vlaku

megaknihy.cz








Autor: Paula HAWKINS

Originální název: The Girl on The Train

Nakladatelství: Ikar

Vydání v ČR: 2015

Počet stran: 328










Oficiální anotace: 
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou.
Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess.
Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem… (megaknihy.cz)



Recenze:
Dívka ve vlaku do mě narazila jako tank. Téměř doslova. Krom toho, že jsem reklamy a upoutávky na ní vídala téměř každodenně (až mě to málem od čtení odradilo), poslední kapkou bylo, když na mě vypadla z poličky v knihkupectví. To se musí brát jako nějaké znamení, no ne?  Takže co mi zbývalo jiného než si Dívku ve vlaku přečíst…

"Jsem vyděšená, ale sama nevím, čeho se bojím a proč se můj strach stupňuje. Dokonce ani nevím, zda se mám čeho bát." -Rachel

Jestli se vám zdá oficiální anotace trošku složitější, nezoufejte. Knížka je výborně napsaná a i přes velké množství událostí a informací se v ději neztrácíte. Příběh nevypráví samotná Rachel (i když její část je asi největší), ale také Megan a Anna. Megan je vlastně Jess (jak si jí Rachel pojmenovala) a Anna je současnou ženou bývalého manžel Rachel. Tři ženy a každá úplně jiná.  Rachel působí jako naivní, trošku zoufalá, rozvedená pětatřicítka, která pije víc než by bylo záhodno a pořádně neví co se životem. Oproti tomu Anna se zdá jako dokonalá manželka z předměstí vzorně se starající o manžela a dcerku (a celou dobu vám neskutečně leze na nervy). O Megan není jednoduché utvořit si obrázek. Její vyprávění začíná rok před tím, než zmizí a postupně se dozvídáme hodně o její minulosti.

"Vždyť by v té šťastně vdané paničce z předměstí někdejší Megan ani nepoznal." -Megan
 


Chápu proč je Dívka ve vlaku často přirovnávána ke Zmizelé od Gillian Flynn. Nápad i styl vyprávění jsou podobné, ale určitý rozdíl tu je.  Mně osobně se Dívka ve vlaku líbila mnohem víc než Zmizelá. Upřímně, u prvních 30 stránek jsem se neustále ptala sama sebe, co na tom ostatní vidí. Pak se to ale docela rychle rozjelo a najednou, ani nevím jak, jsem se od čtení nemohla odtrhnout. 

"Nebaví mě poslouchat, že Tom všechno zařídí. Myslím, že přišel čas, abych vzala věci do vlastních rukou." -Anna

Celkově se příběh odvíjí pěkně plynule. Chvílemi zatajujete dech a každou chvíli podezíráte někoho jiného, protože to na něj přesně sedí, abyste to následně začali zpochybňovat, protože, je to přece moc okaté. Konec je strhující a vám až zpětně dochází, že k tomu vlastně směřovaly všechny indicie, jen jste si je nepropojili.

P.s.: Momentálně se podle Dívky ve vlaku natáčí stejnojmenný film s Emily Blunt v hlavní roli.


Hodnocení: 


 

1 komentář:

  1. Konečně pořádná recenze :-) (Jen mi v ní přebývá zbytečná anotace.) Knížka mě taky zaujala, ale bude ještě trvat, než se k ní dostanu. Možná je to dobře, alespoň nebudu mít přehnaná očekávání. Každopádně je na seznamu :-)

    http://hana-on-the-road.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat