28. ledna 2016

ON

(bux.cz)






Autor: Carey HEYWOOD

Originální název: HIM

Nakladatelství: Galatea

Vydání v ČR: 2014

Počet stran: 232





Oficiální anotace:
Posledních sedm let se snažila na svou první lásku zapomenout. A setkání po letech může vyvolat bolestné vzpomínky na jednu osudovou noc...
Sarah Millerová nenavštívila svůj domov v rodné Atlantě už dlouhých sedm let. Nic na světě by ji nepřimělo vrátit se zpátky domů, kdyby nebylo svatby jejího milovaného staršího bratra. Mísí se v ní pocit štěstí, že znovu uvidí svou rodinu, ale zároveň i obava, aby se nesetkala s NÍM. Nikdo z její rodiny netuší, proč se tehdy bez rozloučení odstěhovala tak daleko a co ji k tomu vedlo... Ví to jen ON....
On, jehož od první chvíle celým svým srdcem milovala.
On, s nímž srovnává všechny ostatní muže a jemuž nemůže nikdo konkurovat.
On, kdo jí dal pocit, že nic není nemožné.
On, o němž si myslela, že pro něj není dost dobrá.
On, na něhož se posledních sedm let usilovně snažila zapomenout.
Jediné, co musí udělat, je vrátit se na týden domů a hlavně se s NÍM nesetkat...... (bux.cz)

Recenze:
Dopředu avizuji, že nerada (jako vážně, vážně nerada) píšu negativní recenze. Protože vždycky se za knihou ukrývá spousta práce, ať už ze strany autora nebo nakladatelství. Hodně dlouho jsem uvažovala, jestli na tuhle knihu vůbec budu psát recenzi. Na druhou stranu ne každá kniha vám padne do noty. V mém případě je to právě ON od Carey Heywood.
Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou. Měla jsem volno a neměla jsem co číst (ano, to se občas stává i těm největším knihomolům).  Při prohledávání různých internetových stránek na mě vyskočil právě ON a dle anotace to vypadalo na lehkou oddechovku.

"Toužila po romantické svatbě v tamějším malebném bílém kostelíku, obklopená rodinou a přáteli. Brr, hrozná představa." - Sara


Začněme tím pozitivním.  Děj se vcelku rychle rozjíždí a nenajdete zde příliš podrobné popisy míst nebo postav. Tak nějak pravidelně se střídají kapitoly ze současnosti a ty, věnované minulosti. Se Sárou se poprvé setkáváme u ní v bytě, když se chystá na výlet do rodného města, k čemuž jí vede svatba jejího bratra. Během pár stránek už nasedá do letadla, a koho to nepotkáváme na stejné palubě? Samozřejmě, že JEHO, Williama Price. A samozřejmě, že je to jediný single chlap na svatbě jejího bratra.
Části z doby před sedmi lety ukazují Sáru a Willa jako studenty maturitního ročníku, kteří pomalu ale jistě nalézají cestu od pouhého přátelství k lásce.

"Až na jednoho z nich jsou všichni ženatí anebo mají přítelkyni." - Sara


Tady končí všechno pěkné a dostáváme se k negativům. Celou dobu čekáte na nějaké rozuzlení, vysvětlení toho, co se před lety stalo. A toho se sice dočkáte, ale tak trošku plytce a jen říkáte: tohle je vážně ten důvod, kvůli tomu byl takový povyk?. Dalším problémem jsou postavy. Sáře je zhruba 24, ale její chování odpovídá patnáctileté puberťačce. Podobně je na tom i Will, taky se chová jako náctiletá puberťačka. Takže ve finále vám přijde, že Sára a Will jsou jedna postava.

"Připadám si jako na střední škole." - Sara

Po dočtení jsem se nemohla ubránit pocitu, že kdybych si tuhle knihu nepřečetla, o nic bych nepřišla. Ve finále ovšem účel splnila a zaplnila volné odpoledne.




Hodnocení:


Žádné komentáře:

Okomentovat