25. ledna 2016

Deset malých nadechnutí








Autor: K. A. TUCKER   

Originální název: Ten tiny breaths

Série: Ten tiny breaths – 1. Díl

Nakladatelství: Baronet

Vydání v ČR: 2015

Počet stran: 304







Oficiální anotace: 
Po tragické autohavárii, která ji připravila najednou o rodiče, přítele a nejlepší kamarádku, prchá Kacey se svou mladší sestrou Livií z Michiganu do Miami, aby tam začala nový život. Podaří se jí vybudovat novou existenci? Zbaví se trýznivých vzpomínek, které ji nepřestávají pronásledovat? A dokáže odolat záhadnému sousedovi z bytu 1D? Už sama skutečnost, že autorka K. A. Tucker vydala první knihu jako šestiletá, je zárukou poutavého a zajímavého čtenářského zážitku. (bux.cz)


Recenze:
Přestože je Deset malých nadechnutí první knihou v (zatím) čtyřdílné sérii, četla jsem ji až jako třetí (nejprve jsem přečetla Jedna malá lež a Pátá cesta k pádu). Na tenhle příběh jsem se těšila dlouho, protože oficiální anotace zněla hodně zajímavě.

 "Deset malých nadechnutí... Drž je. Vnímej je. Miluj je." - Kacey

Když se dostaneme k obsahu…, anotace je trošku zavádějící. Měla jsem za to, že děj se bude odehrávat bezprostředně po tragické nehodě, ale ne. S Kacey a jejím životem se setkáváme až 4 roky po autohavárii. Ze začátku mě to trošku zaskočilo (zklamalo?), ale ve finále se ukázalo, že to vůbec není na škodu a knížce to naopak dodává na síle a autentičnosti.

"Ty jsi taky milá. Jen co se přestaneš snažit být mrcha." - Storm


Stručně k postavám. Zaprvé tu máme hlavně Kacey, což je v podstatě normální holka od vedle, až na to čím si v minulosti prošla. Rychle se do ní dokážete vžít. Pak tu máme Trenta. To je trošku kapitola sama pro sebe. Skoro do konce nevíte, co se mu honí hlavou a jestli náhodou po nocích nepřepadává stařenky v parku. Je jedno velké tajemství. Ústřední dvojici doplňuje mladší sestra Kacey Livie, které je 15 a už do začátku si jí zamilujete. Dalšími postavami, které tu potkáme, jsou sousedka Storm a její pětiletá dcerka Mia, domácí Tanner, spolupracovníci Ben a Nate nebo nadřízený Cain.

"Protože odpuštění má sílu uzdravovat." - Trent

Děj tedy začíná ve chvíli, kdy jedou Kacey a Livie autobusem směrem Miami. V první třetině knihy se pomalu zabydlují a učí se žít v novém prostředí, kde jim domácího dělá podivín Tanner a sousedka Storm vypadá jako oživlá Barbie. Kacey se seznamuje s Trentem a přestože se jí líbí (a to hodně), drží si ho od těla. Začátek je trošku pomalejší a chvíli trvá, než se do knihy člověk začte. Tím ovšem „zápory“ končí a v další části se děj výrazně rozjede. Nechci vám toho z děje moc prozrazovat (spíš vás naladit k přečtení), ale řekněme, že v téhle části se Kacey a Trent pomalu víc poznávají a rozvíjí svůj vztah. Poslední třetina pak pomalu, ale jistě graduje a vy nemůžete přestat číst (o tom svědčí i to, že jsem knížku zaklapla až ve tři ráno). Konec je strhující a nechá ve vás hluboký dojem ještě dlouho po otočení poslední stránky.



Hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat