23. listopadu 2017

Se záští







Autor: Eileen COOK 

Originální název: With Malice

Nakladatelství: Omega 

Vydání v ČR: 2017 

Počet stran: 256 

Žánr: psychologický thriller 






Oficiální anotace:
Osmnáctiletá Jill Charron vyráží na výlet do Itálie. Má to být dobrodružství na celý život. Ale dochází k nehodě. Jill se probouzí v nemocnici, nohu v sádře, stehy v obličeji, a místo paměti z posledních 6 týdnů jen jedno velké nic. Jill zjistí, že se připletla do nehody se smrtelnými následky. Její otec jí nechá převézt domů, aby měla kvalitní péči. Včetně právníka a houfu novinářů... Zdá se, že nehoda nebyla nehoda... Jill se snaží dát dohromady události posledních šesti týdnů, než její dosud pohodlný a bezproblémový život zmizí v nenávratnu. 


Recenze:
Málokdy se stane, že bych si koupila náhodně vybranou knížku. Ráda mám alespoň částečnou představu o tom, do čeho se pouštímSe záští je ovšem výjimka. Tahle kniha (lépe řečeno její obálka) mezi ostatními úplně zářila. Stačilo jen přečíst si anotaci a hned jsem směřovala k pokladně. Nemusím snad ani podotknout, že očekávání jsem měla vysoká. 

"Namlouvala jsem si, že se nebojím, ale bylo zvláštní, že jsem si nemohla vzpomenout. Nejen zvláštní, děsivé." - Jill

Představte si situaci. Probudíte se v nemocnici, celí polámaní, máte problémy s vyjadřováním, v paměti vám zeje díra velká jako Brno, někdo je mrtvý. A není jisté, jakou jste v tom hráli roli. Docela hororová scénanemyslíte? Přesně takovém stavu se však nachází Jill, hlavní protagonistka z jejíhož pohledu příběh převážně sledujeme. Nepamatuje si nic z posledních šesti týdnů - školní výlet do Itálie ani smrtelnou nehoduSpolu s ní se postupně prokousáváme střípky paměti a odkrýváme všechna tajemství. 

"Při traumatu, emočním nebo fyzickém, není neobvyklé, že se mozek vypne. Zapne režim ´pouze nouzové stavy´, aby se uchránil. Možná ti tvůj mozek dává prostor k uzdravení." - Dr. Weeksová

Podobná témata bývají většinou dost ošemetná. Všechno v podstatě stojí a padá na pořádné pointě a psychologii postav, především té hlavníV tomhle případě, tleskám umění autorky. Na svůj věk poměrně nevyzrálá a trošku ufňukaná Jill si moje sympatie rozhodně nezískala. Přesto jsem knihu téměř nemohla odložit. Z velké části díky formě, jakou je napsána. Jillino vyprávění je prokládáno záznamy z policejních výslechů, cestovní příručky nebo například ze sociálních sítí. Právě na posledním zmiňovaném autorka ukazuje, jak málo stačí, aby si o vás lidé utvořili vlastní obrázek. 
Nezaostávala ani dějová linka. Čtenář hned od začátku dostává indicie, které ho vedou kzdárnému rozluštění téhle záhadné nehody až pár stran před koncem. Pomyslnou třešničkou na dortu už pak je jen krásný kontrast prostředí nemocnice a slunné Itálie. 

"Nezáleží na tom, co je pravda - záleží na tom, čemu lidé věří." - Anna

Nikdy není lehké originálně pojmout téma, které už bylo několikrát zpracováno. Autor se musí opravdu snažit, aby jeho příběh vynikl mezi ostatními. Eileen Cook se to povedlo. Se záští není jen příběhem Jill o jednom nepovedením výletu a tragické nehodě, ale také trochu obrazem současné společnosti. Jak snadno se šíří informace, ať už pravdivé nebo ne. Jak jednoduché je skrýt se za anonymní přezdívkou. V knize na vás čeká napětí, intriky, drama a hlavně opravdu dobrý příběh. Jen kdyby tak byla Jill o něco málo vyspělejší. Nebo alespoň sympatičtější. 


Hodnocení:






Mohlo by vás zajímat:

                          
             V mlze                                      Nehoda                               Ledové objetí
 


Žádné komentáře:

Okomentovat