28. května 2017

Ledové objetí







Autor: Paullina SIMONS

Originální název: Red Leaves

Nakladatelství: Harpers Collins

Vydání v ČR: 2016

Počet stran: 496

Žánr: Detektivka? Psychologický thriller?






Oficiální anotace:
Ledové objetí je příběh čtyř přátel z Dartmouthské koleje v New Hampshiru. Kristina, Albert, Jim a Constance, všichni z bohatých rodin, před sebou nic neskrývají, společně tráví volný čas a užívají si studentský život.
Ale jen do chvíle, kdy je na pozemku univerzity nalezeno nahé tělo Kristiny zaváté sněhem. Leželo tam již několik dní. Kdo ji zabil? A proč nikdo z jejích přátel nenahlásil, že se Kristina pohřešuje?
Detektiv Spencer O’Malley během obtížného vyšetřování odhaluje podrobnosti o jejím životě, dozvídá se o Kristinině rodině a pomalu začíná rozkrývat tajemství tohoto propleteného čtyřúhelníku… tajemství temnější, než na počátku tuší. A je si jistý, že ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá!


Mini recenze:
Před nedávnem jsem dočetla Černooké Zuzany. A znáte to, když zabřednete do jednoho žánru, a pak hledáte podobně laděné kousky? Tak přesně tímhle způsobem jsem se dostala k Paullině Simons a Ledovému objetí.

"Takže takhle definuješ umění odpouštět. Myslíš si, že se snadněji odpouští lidem, jejichž život je prázdný?" - Howard

Celý příběh je v podstatě rozdělen na dvě části. Na začátku se seznamujeme s Kristinou a jejím složitým životem. Prožíváme s ní tři běžné dny před její smrtí. Druhou částí nás provází Spencer O´Malley, detektiv, který vyšetřuje její vraždu. Postupně zjišťujeme, kdo Kristina skutečně byla, jaký vedla život před nástupem na vysokou a hlavně co za tajemství ukrývala.

"To je to, z čeho mám hrůzu, uvědomila si a utřela si obličej. Nemám strach jenom ze smrti. Mám strach i z budoucnosti." - Kristina

V první řadě musím pochválit dějovou linku. Autorka zvládla skvěle propojit jednotlivé prvky příběhu a spojit je do něčeho úžasného, co dávalo smysl a mělo hlavu a patu. V tomhle směru můžu vytknout jen místy vcelku rozsáhlý popis okolního prostředí. Největší problém však vidím v jazykové stránce. Těžko říct, jestli jde o chybu autorky nebo překladatele. Text se mi často zdál kostrbatý ve spojení s dnes již nepoužívanými termíny. Nepatrně mě zklamalo i zakončení. Všechna tajemství sice byla objasněna, ale chybělo mi větší přiblížení události vraždy. 

"Seděli tam - Albert lhostejně, Jim naštvaně a Conni ostražitě - a mlčeli jako zařezaní." - Spencer

Ledové objetí nebylo špatné, ale ani dobré. Příběh má určitě dobrý potenciál a kvalitní základ. Bohužel ho poměrně sráží jazyková úroveň textu. I tak mi ovšem kniha Paulliny Simons zpříjemnila každodenní cestování vlakem.


Hodnocení:





Mohlo by vás zajímat:

                         



1 komentář:

  1. O knize jsem neslyšela a po přečtení tvé recenze mi je jasné proč. Asi svůj čas investuji do přečtení jiné knihy.

    OdpovědětVymazat