26. března 2017

Vypůjčeno z knihovny 7





























Člověk by řekl, že když jsem momentálně doma, budu mít spoustu volného času. A jako správný knihomol ho samozřejmě využiju především k relaxování v podobě popíjení kávy a dlouhého čtení pod hřejivými paprsky jarního slunce. Krásná představa. Bohužel, od reality na míle vzdálená. K nějaké té literární vzpruze se většinou dostanu až večer, přečtu jednu dvě kapitoly a usínám. 

Tím se dostáváme k novinkám. První dvě mám v dočasné péči. Objednala jsem si je v knihovně už někdy v půlce února. Jenže nastaly komplikace a dostala jsem se pro ně až v březnu. Takže už vlastně ani nevím, jak jsem na ně přišla. Myslím, že Nehodu od C.L. Taylor jsem zahlédla v časopise DOBRO.DRUH a zaujala mě anotace. Ovšem Dobrý v posteli od Jennifer Weiner? U toho nemám ani tušení, jak se ke mně dostal. Možná to bude tím, že si často knížky rezervuju v pozdních nočních hodinách, a pak se sama divím, co mám na seznamu. 

Jako poslední jsem si nechala nejnovější přírůstek. Zbylo mi ještě pár knižních poukázek z Vánoc, které bylo potřeba využít do konce března. Rozhodování bylo těžké, ale nakonec jsem je proměnila v kuchařku Koláče z edice Apetit. Už mám vyzkoušený první recept a paráda.:) A teď, pokud máte chuť, pojďte si přečíst, o čem ty novinky vůbec jsou. 



Nehoda - C.L. Taylor


Zavírat oči před vlastní minulostí je spolehlivý způsob, jak si zatemnit budoucnost.
Sue Jacksonová setrvávala dlouhá léta v domnění, že má dokonalou rodinu. Z omylu ji vyvede tragická událost: její dospívající dcera Charlotta vědomě vstoupí před jedoucí autobus. Dívka skončí v kómatu a její matka pochopí, že až doposud zavírala oči před temnou realitou. A že je načase, aby té realitě začala čelit.
Sue se snaží zjistit, co dceru přimělo k tak zoufalému činu. Probírá se detaily Charlottina života, noří se stále hlouběji do dívčina soukromí... a pak v jejím deníku narazí na děsivý záznam.
Teprve po jeho přečtení se Sue opravdu ocitá v pekle. Z lidí, které měla dříve ráda, se postupně stávají nepřátelé, kterým nedůvěřuje. A ona sama v sobě sbírá odhodlání, aby se dokázala vrátit do vlastní minulosti, kterou v sobě dávno pohřbila. Tolik na ty dávné hrůzy chtěla zapomenout!
Zapomenout ale nemůže. Nesmí. Protože pokud chce své dceři pomoci, musí z paměti vylovit všechny přízraky z minulosti. Jedině tak zjistí, odkud Charlottě hrozí největší nebezpečí. A možná dokonce zjistí, že největším nebezpečím je pro svou dceru ona sama...



Dobrý v posteli - Jennifer Weiner


Naši osobnost a osud neutvářejí ostatní. Utváříme je sami.
Osmadvacet let ubíhal život Cannie Shapirové bez větších zádrhelů, tedy když pomineme fakt, že její otec dávno škrtl dceru ze svého života, což matka vyřešila navázáním ne úplně konvenčního vztahu. Cannie je odhodlána nenechat se tím převálcovat: má přece vcelku hezký život, přátele, psa a zajímavou práci. Dokázala se dokonce smířit i se svými křivkami, které by někteří mohli považovat za přebujelé.
Usilovně udržovaná duševní rovnováha se zbortí ve chvíli, kdy si Cannie ve společenském časopise přečte lehce urážlivý článek svého bývalého přítele nazvaný Milovat korpulentní ženu. Všechny obranné mechanismy i podpůrné berličky přestanou najednou fungovat. Cannie se ocitá na šikmé ploše, na jejímž konci je už jen zoufalství a deprese.
I z takových neutěšených míst se ale člověk může dostat, pokud o to opravdu stojí. Cannie prožije zlomový rok, v němž se vypořádá se všemi svými ztrátami i prohrami a pokusí se zjistit, kým vlastně je. Protože jedině tak bude moci přijít na to, kým vlastně chce v budoucnu být.



Koláče - Edice Apetit



4 komentáře:

  1. Tohle moc dobře znám. Taky si vždycky něco rezervuji a pak se divím, co to sakra je :D Snad se ti budou knihy líbit a nějaká fotečka koláče by nebyla? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že v tom nejsem sama.:))
      Chtěl jsem koláč vyfotit společně s kuchařkou, jenže přijelo příbuzenstvo a rázem bylo po něm. :D

      Vymazat
  2. Nehoda mě hodně láká a kuchařky z edice Apetit miluju! Zrovna minulý týden jsem byla na číhané na jejich kuchařku Podzim, ten si musím pořídit a svou sbírku rozšířit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že Apetit je docela oblíbený. Brousím si zuby ještě na Slané pečení, Moučníky, Dorty... Vlastně asi na většinu z nich.:))

      Vymazat