19. února 2017

Vášnivý lhář







Autor: Christina LAUREN 

Originální název: Wicked Sexy Liar

Série: Wild Seasons – 4. díl 

Nakladatelství: Jota

Vydání v ČR: 2017

Počet stran: 352






Oficiální anotace:
London Hughesová se po několika letech strávených na vysoké škole oddává surfování, po nocích pracuje za barem, vysedává s kamarády a důkladně zkoumá, jak to vlastně v životě chodí. Všechno jí jde skvěle, nic neřeší, nic neplánuje.
Ale když ji jednou ráno spláchne pořádná vlna a večer ji úplně převálcuje sexy úsměv Luka Suttera, vychýlí se trochu ze svého kurzu… a nabere jeho směr. Jasně, Luke je na první pohled plejboj, ale vytrvalý hlas v hlavě jí pořád opakuje: Prostě to zkus – je to jen jednorázovka.
Luke funguje v módu děvkaře tak dlouho, že už se ani nepozastavuje nad tím, co vlastně dělá. Ale po úžasné noci s London si uvědomí, že se od zničujícího rozchodu vůbec nikam neposunul, ať už se vrhal kamkoliv – a s kýmkoliv. Díky London zatouží zase po něčem víc. 
Každý vztah tvoří vždycky dva… a jejich minulost. London si s Lukem sice užívá, ale když zjistí, jaká je jeho minulost – konkrétněji, kdo je kdo v ní – všechno se nějak zamotá, což je přesně to, čemu se chtěla vyhnout. Pak už je to na Lukovi, aby změnil svůj život a přesvědčil ji, že nemá přehazovat výhybku.


Recenze: 
Vášnivá série z dílny Christiny Lauren u nás není žádnou novinou a rozhodně si našla své fanoušky. Na začátku února u nás totiž vyšel už 4. díl, tentokrát s názvem Vášnivý lhář. Vzhledem k tomu, že je pro mě tohle autorské duo zárukou dobrého romantického příběhu, běžela jsem si novinku rovnou koupit.

"Přesně tohle je důvod, proč pro mě jednorázovky nefungují: nerada to všechno emocionálně zpracovávám. Nerada pochybuju o svém chování, o jejich chování. Je v tom příliš mnoho pravidel na to, že to má být rychlá akce bez závazků." - London

Tahle série se vyznačuje vcelku jednotvárnou, ale zajímavou dějovou linkou. Oproti předchozím dílům tady ovšem nastala jedna podstatná změna. Hlavní roli už nehrají vztahy navázané v alkoholovém opojení ve Vegas. Naopak, London a Luke se setkávají prvně, přestože mají pár společných známých. Jako třeba Miu – Lukovu ex a Londoninu kamarádku. To poněkud zkomplikuje jejich nezávazné sblížení. Ne, že by to předtím byla nějaká idylka. London klukům nedůvěřuje a Luke není zrovna svatoušek.

"Já chřest nechci, Julie. Vždycky mám pocit, že jím malé penisy." - Lukova babička

Vášnivý lhář, to je pro mě ztělesněný protiklad. Zaprvé Luke a London. Ona je věrná, uzavřená, pracuje v baru a miluje surfování. On si užívá jednorázovky, neustále má v ruce telefon, bude z něj právník a bojí se moře. Pak je tu to hrozné klišé – samotářka a holkař. Kolikrát už bylo tohle téma zpracováno. Tady vám to ale vůbec nepřijde. Příběh je naopak svěží a dokáže působit i neotřele. Upřímně, až mě překvapilo, jak dobře byl zpracován. Ani chvíli jsem se nenudila a nepřišel pocit uměle natahovaných stránek. A tyhle dojmy mi vydržely téměř do konce. Čímž se dostáváme k dalšímu protikladu. Na to, jak mě nadchnul začátek, byl konec poněkud slabší. Posledních pár stránek totiž trošku skřípe. Na můj vkus je závěr až moc uspěchaný, nedomyšlený a přehnaně sladký. To hlavně. Problémy, které se vinou celou knihou, se najednou zázračně vyřeší. Jako mávnutím kouzelného proutku, což celkový dojem vcelku kazí. A málem bych zapomněla na slovní obraty. Občas byly lehce krkolomné a slovo borec jsem snad tolikrát na papíře ještě neviděla. Na jednu stranu ten příběh miluju, na druhou… mám výhrady.

"Nevykládej si to špatně, málem jsem se počůral, ale někdy prostě všichni musíme přestat myslet na to, co by nám mohlo ublížit, a prostě... skočit." - Luke

Po zklamání z předchozího dílu (Vášnivého hříšníka) byl Vášnivý lhář velmi příjemným překvapením. Postavy jsem si zamilovala, hlavně London, a čtení pro mě byla po delší době opět zábava. Přes všechna klišé a protiklady je to z celé série asi můj nejoblíbenější díl. Nechybí tu humor (Lukova babička vás dostane), romantika ani malé drama.


Hodnocení:





Mohlo by vás zajímat:


                            
  India Place                     Vášnivý svůdník                      Božský milenec


4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Knížka vypadá lákavě, jako takové vtipné a oddechové čtení :) Určitě se na ni také chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! <3 Vášnivý lhář se opravdu povedl. Myslím, že jestli se do něj pustíš, nebudeš litovat.:)

      Vymazat
  2. Mě přišel naopak nejslabší z těch, co jsem četla.... Svůdník a Hříšník :) Ale dobrá oddechovka to rozhodně je :)

    OdpovědětVymazat