30. října 2016

Nejšťastnější dívka na světě








Autor: Jessica KNOLL

Originální název: Luckiest girl alive

Nakladatelství: Jota

Vydání v ČR: 2016

Počet stran: 392









Oficiální anotace:
Její dokonalý život je dokonalá lež.
Jako teenagerka na prestižní škole zažila Ani FaNelliová šokující a veřejné ponížení a od té doby zoufale hledá sama sebe. Teď, když má úžasnou práci, perfektní a drahý šatník a pohledného aristokratického snoubence, stojí na prahu vysněného dokonalého života, který pracně budovala.
Jenomže Ani má tajemství. Hluboko v její minulosti je pohřbeno něco, co ji stále pronásleduje, něco osobního a bolestného, co hrozí, že vybublá na povrch a všechno zničí.
Román Nejšťastnější dívka na světě přináší pozoruhodný vhled do života ženy, která „touží mít všechno“ a neváhá pro to udělat, co je v jejích silách. Autorka nám představuje hrdinku, která se díky nesmlouvavé ctižádosti a pronikavému vidění světa dokázala odstřihnout od tíživé minulosti a dosáhla svých cílů. Alespoň to tak vypadá…
Otázkou je, zda tak drásavou a skandální událost navždy pohřbít ve své mysli. Co by se stalo, kdyby vyšla s pravdou ven? Bude to znamenat konec všeho, k čemu se tak usilovně dopracovala, nebo to pro Ani bude vysvobození?
Prvotina Jessicy Knollové, která se okamžitě stala bestsellerem, není jen strhujícím thrillerem s takřka detektivní zápletkou, ale i dílem zamýšlejícím se nad palčivými otázkami moderní společnosti. Dotýká se tématu ženy jako oběti, hledá odpověď na to, odkud se bere násilí a co je jeho spouštěčem.



Recenze:
Když jsem si Nejšťastnější dívku na světě půjčovala v knihovně, v podstatě jsem netušila, co od ní čekat nebo do čeho se to vlastně vrhám. Abych si před čtením zachovala sladkou nevědomost, vyhýbala jsem se publikovaným recenzím i jakýmkoli dalším hodnocením na tohle téma. A vyplatilo se. Naprosto jsem nebyla připravená na to, co v sobě knížka ukrývá.

"Musela jsem odvrátit oči. Nelliny zubaté, do krve okousané konečky mi živě připomněly, jaké to je, když se lidské tělo rozpadá ve švech." - TifAni

Je těžké popsat vám základní dějovou linku, aniž bych něco nevyzradila. Skutečně se tady toho odehrává hodně, od menších změn až po velké zvraty. (Tif)Ani s Lukem se chystají na svatbu. To by pro každou nastávající nevěstu mělo být důvodem ke štěstí, ne? Jenže (Tif)Ani to zdaleka tak radostně nevidí. Stále ji straší nedořešená minulost, se kterou se ne a ne vyrovnat. Tím spíš teď, když má na dosah všechno, o čem kdy snila, svou cílovou rovinku. Ale co dál? A je to opravdu to, po čem toužila, co skutečně chce?

"Došla jsem k závěru, že pakliže i taková kráva v hábitu má jistotu, že přijde do nebe, pak Bůh je určitě mnohem shovívavější, než se mi snažili namluvit. Takže na nějakém tom smítku na duchu či na těle zas tak moc nesejde." - TifAni

Celým příběhem nás provází právě (Tif)Ani, která se přibližně každou druhou kapitolu retrospektivně vrací k oněm událostem ze střední školy. Ty poznamenaly celý její dosavadní život, což tedy není divu. Netrvá dlouho a podle indicií vám dojde k čemu to všechno, lépe řečeno první část, směřuje. Druhá polovina už není tak snadno prokouknutelná a je ještě o kapku emotivnější než ta předchozí. Mě osobně hodně překvapila, možná dokonce přímo šokovala. To je bohužel vše, co vám k tomu můžu povědět.
Co se týče postav, je jich tu tak akorát abyste se v nich neztráceli. Některé jsou výraznější, jiné spíše dokreslují děj. Všechny však dokonale plní svou roli. Hlavní pozornost je samozřejmě věnována (Tif)Ani. Někomu se může zdát nesympatická, protože zprvu skutečně působí jako namyšlená, sebestředná zlatokopka. S přibývajícími stránkami se tenhle obraz ovšem vytrácí a vy zjišťujete, že ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá. Ve podstatě není těžké porozumět její osobnosti a vnitřním pohnutkám.

"Tohle bude ta nejpřekvapivější lekce, kterou se na Bradley naučím: křičíte, až když jste v bezpečí." - TifAni

Nejšťastnější dívka na světě rozhodně dostala trefnou obálku. Už dopředu vypovídá alespoň částečně o tom, jak ponurý příběh vás čeká, jaké pocity ve vás vyvolá – nervozitu, úzkost, smutek i strach. To vše v jednom temném balení. Kniha obsahuje témata, která hrají v dnešní společnost důležitou roli a neměla by být opomíjena. Zároveň jsou podaná takovou formu, aby bylo možné jim snadno porozumět. Samotný příběh vás pak dokáže naprosto pohltit svou otevřeností a syrovostí. 



Hodnocení:




Mohlo by vás zajímat:

                                
  Všude kolem černý les                          Dívka ve vlaku                                   Hodná holka



2 komentáře:

  1. Pěkně napsaná recenze.
    Toto sice není můj šálek kávy, ale mohlo by to být zajímavé oddechové čtení z trošku jiného soudku, než jsem zvyklá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju.:) Oddechovka to zrovna není. Řeší se tam i závažnější témata, ale zajímavé čtení to určitě je.:)

      Vymazat