11. října 2016

Léto, kdy jsme se potkali








Autor: Robin CONSTANTINE

Originální název: The Season of You & Me

Nakladatelství: Fragment

Vydání v ČR: 2016

Počet stran: 302









Oficiální anotace:
Cassidy má za sebou ošklivý rozchod se svým klukem. Poslední na co má chuť, je potloukat se po městě a vzpomínat na to, co bylo. Když dostane nabídku pomáhat na letním táboře u moře, neváhá a jede.
S novou životní situací se vypořádává i Bryan. Po těžkém úrazu skončil na vozíku a jeho myšlenky se točí jen kolem toho, co už nikdy nezažije. Nikdy nebude chodit, nikdy si nezasurfuje, nikdy si nezatančí ploužák s holkou. Zpátky k normálnímu životu a pryč od smutných myšlenek mu má pomoct práce táborového vedoucího.
Když se Cass a Bryan setkají, má každý z nich své vlastní plány. Ona si chce léčit bolavé srdce, on zas svoji posmutnělou mysl. Ani jeden rozhodně nečeká, že potká lásku…


Recenze:
Některé knížky máte prostě spojené s určitým ročním obdobím a asi nebude překvapením, ke kterému jsem si přiřadila Léto, kdy jsme se potkali. Původně jsem chtěla počkat na tu správnou atmosféru. Horké dny v září mě ale přesvědčily, že i na podzim se dá číst letní příběh. Takže jsem se do něj s chutí pustila.

"Naprosto nezáměrný kriplbonus je, že si můžete důkladně prohlížet dívčí pozadí, aniž byste vypadali jako úchylové." - Bryan


Cassidy ani Bryan to nemají zrovna lehké a rozhodně je nečeká léto snů. Ona tak trochu utíká sama před sebou a bývalým přítelem, který jí zlomil srdce. On se snaží zachovat klidnou hlavu a vrátit se k některým starým zvykům. To je oba dovede do letního tábora v Ocean Whispers, kde se během týdne starají nejen o místní děti. Cass, která pracuje v kuchyni, díky tomu postupně zapomíná na svoje starosti a Bry, oddílový vedoucí, si chce dokázat, že na to má.

"Právě, když jsem měla dojem, že už to nemůže být horší, vstoupil do místnosti dvoumetrový kapustňák." - Cassidy


Vyprávění se ujímají obě ústřední postavy. Překvapivě na mě v tomhle směru víc zapůsobila Bryanova část. Zdál se vyzrálejší a rozumnější než Cass. Vzhledem k ději má knížka poměrně zdlouhavý start. Ano, Cassidy sice odjíždí hned na začátku do Ocean Whispers a rychle potkává i Bryana, ale na dalších stránkách se téměř nic neděje. Jasně, počáteční oťukávání hlavních hrdinů může být pozvolné. Proti tomu určitě nic nenamítám. Důležité ovšem je, aby měl čtenář pocit, že to někam vede, aby ho to pomalé posouvání vpřed bavilo. Nepomáhají tomu ani příliš dlouhé odstavce a kostrbatá slovní spojení typu opravdu pravda. Na druhou stranu musím pochválit lehkost příběhu. Pokud hledáte něco nenáročného na nedělní odpoledne, Léto, kdy jsme se potkali není špatná volba. Příjemně působí i celková atmosféra a nádech knihy. Léto v přímořském městečku na vás ze stránek přímo dýchá. Ocenit se dá i nepředvídatelnost děje. Některé okamžiky čtenáře určitě dokážou překvapit.

"Neděsí mě, co by bylo, kdyby to nevyšlo. Děsí mě, co bude, pokud to vyjde." - Wade


Kniha na první pohled určitě zaujme hlavním hrdnou na vozíku. Avšak tomu se vlastně nevěnuje a zaměřuje se víc na peripetie spojené s prvními láskami a tak trochu i dospíváním. Nějakou hlubší psychologii postav bych v tom asi úplně neviděla. Řekla bych, Léto, kdy jsme se potkali dokáže zaujmout spíš mladší čtenáře, kteří nehledají složitější zápletku.



Hodnocení:




Mohlo by vás zajímat:

                              
          India place                                Pátá cesta k pádu                       Jednou ano, dvakrát ne



4 komentáře:

  1. Hned od pohledu jsem pochopila, že to bude spíš letní oddechovka. Ale i ta někdy přijde k chuti :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze!:) Souhlasím, člověk čas od času potřebuje nějakou tu oddechovku :)

    OdpovědětVymazat