8. srpna 2016

Sladké nic








Autor: Jamie MCGUIRE, Teresa MUMMERT

Originální název: Sweet Nothing

Nakladatelství: Fortuna Libri

Vydání v ČR: 2016

Počet stran: 336









Oficiální anotace:
Život se může změnit ve vteřině ...
Každý zažívá zklamání a ztráty. Patří to k životu a brzy se naučíme vážit si těch několika málo vzácných okamžiků, co jsme prožili předtím, než jsme o všechno přišli. Možnost, že něco ztratím ještě před tím, než mi to patřilo, jsem si nikdy neuměl ani představit. Pohled na to, jak vám něco uniká dřív, než jste to drželi v ruce, stačí člověka zlomit. Ale taky mi to poskytlo příležitost vykoupit se, získat v jejích očích cenu pro případ, že by naše chvíle nakonec přece jen přišla…
Všimla jsem si ho na semaforech. Seděl v autě ve vedlejším jízdním pruhu. Když se naše pohledy setkaly, věděli jsme, že ten naproti je ten pravý. Už nikdy nebudu jako dřív. Bylo mi jasné, že to je ON, kterého budu milovat celý život. Byl to mžik, ve zlomku vteřiny jsme se zamilovali a začal náš společný život a ve zlomku vteřiny všechno skončilo ...
Další román Jamie McGuire, tentokrát napsaný spolu s Teresou Mummert je chytrý vtipný, dojemný a plný lásky. Skutečná lahůdka pro náruživé čtenářky!



Recenze:
Nad Sladkým nic jsem dlouho přemýšlela. Na jednu stranu nemám ráda tyhle nic neříkající anotace, na tu druhou, Jamie McGuire napsala moji oblíbenou Nádhernou katastrofu, díky které jsem objevila celý tenhle žánr. K tomu všemu se ještě mluvilo o překvapivém konci knihy. To bylo dilema…, ale nakonec zvítězila moje zvědavost.

"Na dřevěném tanečním parketu tři krát tři metry nebylo k hnutí, páry se smály a líbaly se, poprvé se setkávaly a zamilovávaly se, a vedle mě seděl můj chrabrý rytíř a obhajoval cizoložství." - Avery

Avery a Josh pracují ve stejné nemocnici. On jako záchranář a ona na pozici zdravotní sestry. Vyprávění začíná Josh, který právě čeká na semaforech na křižovatce.  Ve vedlejším pruhu zastaví Avery a chvíli se vzájemně špičkují. Začátek má trošku pomalejší rozjezd a chvíli vám může trvat, než se začtete, ale děj se postupně rozproudí a nakonec plyne docela příjemným tempem bez větších zvratů. Výrazný zlom přichází až pár stránek před koncem. Ovšem to, kam celý příběh směřuje a jaká je hlavní zápletka, začínáte tušit už zhruba v půlce. A stejně vás ten konec dostane.

"I celá věčnost mi připadala, jako by se na nás mohla každou chvíli zřítit." - Josh

Co však dokáže nepříjemně překvapit, jsou postavy, z jejichž pohledu je celá kniha vyprávěna. Nejde ani tak o vykreslení vlastností jako o jejich prudkou změnu chování. Bez zjevné příčiny. Avery ze začátku působí dojmem pěkné semetriky a najednou se z ní stane lehce ufňukaná naivka. Totéž platí pro Joshe. Z proutníka se lusknutím prstů promění v žárlivce.

"Špatné věci se stávají každému, Joshi. Nemůžeš se kvůli tomu prostě přestat rozhodovat správně." - Avery

Když zhodnotím Sladké nic jako celek, jde o jednoduchý příběh s prostou zápletkou. Přesto můžu říct, že ve mně zanechal pozitivní dojem. Knize nechybí ani řádná dávka humoru a dokonce v ní najdete i pár věcí k zamyšlení. O čem je vlastně skutečný život, pro co stojí žít, jaká spojení v životě vytváříme… Co příběh ovšem nejvíc pozvedá je konec. Právě díky němu vám nepřijde, že se jedná jen o další snadno zapomenutelnou love story.



Hodnocení:




Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Megaknihám, kde můžete tuto knihu také zakoupit.





                      Mohlo by vás zajímat:


   Ostrov lhářů                  Rockové sólo                        Návrh




8 komentářů:

  1. Tak nejsem si jistá, jestli do toho jít, i když sérii The Maddox Brothers jsem si moc oblíbila. Kniha s Travisem a Abbi byla moc krásná. Příběh Trentona a Cami byl také velmi hezký a měl své kouzlo, ale u tohohle si vážně nejsem jistá... Děkuji za recenzi. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomhle těžko radit. Sladké nic je určitě jiné než Krásná katastrofa a další knihy z téhle série. Nedá se říct, že je to vyloženě špatný příběh, ale přijde mi, že hodně spoléhá na zaujetí hlavně díky konci...

      Vymazat
  2. Ten název je hezký, takový úderný, řekla bych. Ale jinak mě kniha moc neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomhle případě název určitě odpovídá příběhu.:)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Na knížku se určitě chystám :) Krásná katastrofa se mi moc líbila, druhý díl z pohledu Travise byl velké zklamání.. Tak snad Sladké nic bude lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju.:) Sladké nic určitě stojí za zkoušku. Není to špatné.:)

      Vymazat
  4. Pokud se Sladké nic objeví v knihovně - tak po knize sáhnu, díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat