5. července 2016

Knižní kousky


Znáte ten pocit, když někde pořád lítáte a pak jste rádi, že si můžete na pět minut sednout a nic nedělat? Tak nějak jsem na tom teď já. Původně jsem myslela, že touhle dobou už budu mít Omyl dávno přečtený, ale všechno je jinak. Jsem teď asi v polovině příběhu a recenze zatím v nedohlednu. Každopádně, abych vás úplně nezanedbávala, rozhodla jsem vyplnit krátký tag, který jsem našla tady. Pojďte se podívat na moje oblíbené knižní kousky. 


1. Jakou knihu bys doporučila své kamarádce/ovi z tvého okolí?
To je těžké říct obecně. Záleží na tom, o koho by se jednalo. Pro někoho, kdo má rád jednoduchou romantiku bych zvolila knihy od J. Lynn - Počkám na tebe. Pro toho, kdo hledá v tomhle žánru něco hlubšího K.A. Tucker - Desetmalých nadechnutí. Pro fanoušky psychologických thrillerů Ruth Ware a její Všude kolem černý les. Pokud má někdo rád historické knihy, potom by to byla Agnes od Hannah Kent. A takhle bych mohla pokračovat dál.

2. Jakou knihu bys doporučila někomu, aby začal číst?

Nad tímhle bodem jsem musela hodně přemýšlet. Chtěla jsem vybrat něco, co by se líbilo komukoli, ale zároveň to nebylo, lidově řečeno, laciné. A pak mě to trklo – Dějiny lásky od Nicole Krauss. Nenechte se zmást názvem. Není to žádná romantika, ale velmi silný příběh o cestě jednoho rukopisu.

3. Bavilo tě číst povinnou četbu? Pokud ano, jakou knihu nejvíce a pokud ne, proč?

Povinná četba pro mě byla jako seznam zaručeně kvalitních knih a před maturitou jsem hltala jednu za druhou. Z českých zástupců mám ráda V. Dyka a jeho Krysaře, ze zahraniční literatury u mě potom vede  J. Steinbeck – O myších a lidech nebo V. Nabokov s Lolitou.



4. Četla jsi někdy knihu v cizím jazyce (nepočítá se učebnice do školy)? Pokud ano, jakou?
 Občas čtu knížky v angličtině, většinou když u nás nejsou dostupné. Teď mě napadá jen Alenka v říši divů a Price of a kiss. Na střední jsem četla knížku ve francouzštině, ale na její název si už nevzpomenu. 


5. Předčítala jsi už někomu? Pokud ano, tak komu a pokud ne, chtěla by si? 
Ano, občas někomu předčítám. Nejdřív to bylo dětem na táboře před spaním. Později kamarádům s kocovinou, abychom si hezky odpočinuli.:) 


6. Koupila by sis knihu v antikvariátu? Pokud ne, proč? 
Miluju knížky z antikvariátů. Obzvlášť ty hodně staré. Jaké jsou na omak, jak voní, jaká je jejich historie… 


7. Na kterou knihu nebo sérii ze své vlastní knihovny nedáš dopustit? (Pokud můžeš, vyfoť ji.) 
Jednoduše – Veronika se rozhodla zemřít od P. Coelha.

 



2 komentáře:

  1. Moc hezké :) Povinnou četbu jsem taky hltala. Krysaře miluju, ale naopak Lolitu jsem nedočetla, protože mě moc nebavila. Jinak na Paula Coelha taky nedám dopustit, ale mám raději Alchymistu nebo Jako řeka jenž plyne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, že nejsem sama, koho povinná četba bavila.:) U Lolity mi přišlo nejlepší prvních 100 stránek a pak úplný konec, ale stejně ji mám moc ráda.:)

      Vymazat