22. června 2016

Návrh







Autor: Elle KENNEDY

Originální název: The Deal

Série: Off-Campus – 1. díl

Nakladatelství: Baronet

Vydání v ČR: 2016

Počet stran: 424








Oficiální anotace:
Hanna Wellsová si je ve všech oblastech života jistá v kramflecích, až na sex a svádění. Jestli chce upoutat pozornost kluka, do kterého se zakoukala, musí vystoupit ze své ulity a udělat všechno, co bude potřeba, aby si jí všiml… I kdyby to znamenalo výměnou za předstírané rande doučovat namyšleného kapitána univerzitního hokejového týmu.

Garrett Graham vždy toužil po jediném – hrát po vysoké profesionálně hokej, jenže teď hrozí, že kvůli stále se zhoršujícím známkám na svůj sen nedosáhne. Proto své spolužačce předloží návrh, který by mu zajistil pozici v týmu a jí zájem vysněného kluka.
Stačil ale jediný polibek, aby si Garrett uvědomil, že už nic předstírat nehodlá. Teď ještě musí přesvědčit Hannu, že kluk, kterého chce, je ve skutečnosti on. A to tak snadné nebude.



Recenze: 
Zprvu mě tahle kniha úplně minula. Sice jsem o Návrhu něco málo slyšela ještě předtím, než vyšel, ale anotace nepůsobila nijak zvlášť zajímavě a obálka mě vyloženě odradila. Jenže pak jsem nedávno četla ukázku a, světe div se ono to nebylo vůbec špatné, spíš naopak. Takže jsem podlehla.

"Asi bude nejlepší, když se postavím čelem smutné pravdě: jak jde o Justina Kohla, rozum mi mává na rozloučenou." - Hanna

Příběh je vyprávěn v ich-formě z pohledu dvou hlavních postav – Hanny a Garretta. Do děje nás nejprve uvádí Hanna, která sedí na přednášce z filosofické etiky a pokradmu obdivuje svého spolužáka Justina. Hned na to dostává ohodnocenou písemnou práci, ze které jako jedna z mála, neprolítla. Když to Garrette při odchodu z učebny náhodou zjistí, snaží se Hannu všemi možnými způsoby přemluvit, aby ho doučovala. Například jí pošle fotku svého hrudníku. Nápadité, že?

"Směju se v jednom kuse. Pravda, hlavně tobě." - Hanna

Podle anotace, by se mohlo zdát, že jde o klasický případ outsidera a školní hokejové hvězdy. To ovšem není případ Návrhu. Ano, Garrette se na první pohled může jevit jako namyšlený sebestředný floutek, ale ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá. Nic nemá zadarmo a dokáže si jít tvrdě za svým. Ovšem ani Hanna není žádná puťka. Přestože se s ní život nemazlil, nenechá se tím omezovat a dělá, co jí baví – tedy hlavně zpěv.

"Bože, Wellshko, jestli si objednáš broskvovou vodku nebo nějaký podobný holčičí pití, přestanu se s tebou kamarádit." - Garrette

Návrh ve svém žánru rozhodně vyniká nad ostatními a to ve více ohledech. Postavy nejsou fádní a jednotvárné, jak to občas bývá, ale naopak barvité a živé. Totéž se vztahuje i na samotnou dějovou linku. Spousta situací vás dokáže příjemně překvapit. Příběhů s podobným námětem určitě najdeme celou řádku, a i přesto dokáže být Návrh neotřelý a originální.
 

Hodnocení:

(Zdroj obrázků: Hanna, Garrett
 

10 komentářů:

  1. Sice nejsem úplně "vyznavač" těchto typů knih, ale někdy je potřeba sáhnout po něčem jiném :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, oddechovka někdy potěší, obzvlášť v létě.:)

      Vymazat
  2. Já jsem z této NA byla příjemně překvapená, i když to podle mého není Top v tomto žánru. Ale souhlasím, že patří mezi ty lepší. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě Návrh příjemně překvapil. Na to, že jsem ho na začátku vlastně vůbec nechtěla číst.:))

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Knížka nevypadá vůbec špatně, docela jsi mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. To jsem ráda. Myslím, že na léto je to ideální oddechovka.:)

      Vymazat
  4. Super recenze! Knihu jsem také četla a ohromně se mi líbila. Jsem zvědavá, co řekneš na druhý díl, tedy pokud si ho někdy přečteš, je také vážně skvělý..:D

    OdpovědětVymazat
  5. Pekná recenzia.
    Ja som si Návrh zamilovala. Teším sa na druhý diel a som zvedavá, čo naň povieš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Druhý díl, Omyl, už je doma a snad v neděli se do něj pustím.:)

      Vymazat