10. dubna 2016

Deset knižních dní - Dva žánry



Máme tu předposlední den Deseti knižních dní. V dnešním článku se podíváme na dva žánry. Nabízí se spousta variant. Můžete vybrat své oblíbené žánry nebo naopak dva, které vám nic neříkají. Případně to můžete spojit – jeden dobrý, jeden špatný. Také máte možnost si je zvolit naprosto náhodně. Něco na způsob Popelky aneb co vám první cvrnkne do nosu. Osobně jsem se nakonec rozhodla pro první variantu. Voilà – představuji vám dva mé oblíbené žánry.
 


New adult
Tohle označení knih se k nám, do České republiky, dostalo až nedávno, takže se dá považovat za novinku. To neznamená, že díla tohohle typu se nevydávala, jen jste je našli pod jiným označením. Většinou jako romány pro ženy nebo dívky. Myslím, že nálepka new adult jim sluší mnohem víc. A o čem tenhle žánr vlastně je? Ve zkratce o lidech na prahu dospělosti někde mezi 18 a 28 lety. Příběhy se většinou točí kolem dospívání, osamostatňování, těžkých životních událostí. Nechybí ani první vážné vtahy.

3 oblíbenci:

Deset malýchch nadechnutí - K. A. Tucker (recenze zde)
Jamaica Lane - Samantha Young
Láska pod parou - J. Lynn (recenze zde)




Klasika
Kdo by jí neměl rád? No dobře, znám dost lidí, kteří klasiku rádi nemají. Ale prostě… je to klasika. Co víc k tomu říct. Díla, které prověřil sám čas. Příběhy, které četly už i celé generace před námi. Stále jsou aktuální a nadčasové. Vlastně tam najdete od každého kousek – napětí, romantiku, drama, na co si vzpomenete.

3 oblíbenci:     
    
O myších a lidech - John Steinbeck
Mechanický pomeranč - Anthony Burgess
Na větrné hůrce - Emily Brontë





 

2 komentáře:

  1. Taky mám moc ráda klasiku, i když tedy moc lidí, co by mé nadšení sdílelo, neznám :) Každopádně palec nahoru za zmínku tohoto žánru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky neznám moc lidi, co by mělo klasiku rado. Ale klasika je proste klasika.:)

      Vymazat