22. dubna 2016

Čmeláci v srdci








Autor: Petra Hülsmann

Originální název: Hummeln im Herzen

Nakladatelství: Omega

Vydání v ČR: 2015

Počet stran: 296









Oficiální anotace:
„Hele, láska tě nesmí vodrovnat,“ moudře radí Leně taxikář Knut. To se sice moc snadno řekne, ale mnohem hůř udělá, obzvlášť když je její snoubenec pěkná nula a ona sama zničehonic přijde kvůli hloupé chybě o práci. Na sebelítost jí však nezbývá čas. Lena je nucena změnit svůj život od základů. Nastěhuje se do neuspořádaného bytu ke své nejlepší kamarádce, což ji, milovnici pořádku, pořádně vyvádí z rovnováhy. Navíc Leně leze na nervy spolubydlící Ben! Je totiž neuvěřitelně arogantní a k tomu sukničkář. Ale když na něj pomyslí, srdce jí okamžitě začne bít rychleji. (databazeknih.cz)



Recenze: 
Na tuhle knihu jsem se dlouho těšila. Obálka vypadala pěkně, anotace zněla zajímavě a mimo jiné, na databázi knih byli Čmeláci v srdci přirovnávaní k Jamaice Lane od Samanthy Young (což je moje srdcová záležitost a recenze přijde jen co budu mít trochu víc času). Původně jsem uvažovala, že si jí koupím, ale nakonec jsem skončila u vypůjčení z knihovny (a dobře jsem udělala).

V první řadě – srovnání s Jamaicou Lane je naprosto mimo mísu. Jediná podobnost je snad v tom, že Lena a Ben jsou přátele. I když to taky není tak docela pravda. Jejich kamarádství tady působí nuceně, protože se vlastně stýkají jen kvůli tomu, že Ben je nejlepším kamarádem jejího bratra a znají se od dětství.

„Opravdu dobrá rada. Jen bych si přál, aby to v mém světě bylo tak snadné jako v tom tvém.“ - Ben

Celý děj je už dopředu vylíčen v anotaci. Leně se téměř ze dne na den obrátí svět vzhůru nohama – přijde o snoubence, bydlení i práci, což jí donutí nastěhovat se ke svému bratrovi a jeho přítelkyni. Ve společném bytě s nimi žije také Ben, kamarád z dětství. A to je tak všechno co se dá o příběhu říct.

„To víš, časy se mění. Vůbec mi nevadí, že žena flirtuje s jiným. Hlavně si z toho nic nedělám proto, že ten číšník neflirtuje s ní, ale se mnou.“ - Ben

K postavám – Lenu byste na začátku nejraději zaškrtili. Víc neurotickou postavu jsem snad v knize ještě nepotkala. Všechno se jí nelíbí, libuje si v sebelítosti a na všechno reaguje přehnaně emotivně. S přibývajícími stránkami se však uklidňuje a a za chvíli už vám není tak nesympatická a dokonce s ní trochu soucítíte. Bena naopak budete mít rádi od začátku. Sice si rád užívá, ale na nic si nehraje a neslibuje ženám šťastně až na věky. Když jsou s Lenou nuceni žít pohromadě, jejich názory a životní postoje se vzájemně ovlivňují, přestože si to sami neuvědomují.

„Měla jsem raději držet klapačku. To je úplná noční můra!“ - Lena

Čmeláci v srdci jsou příběhem o mladé ženě, která se musí ve třiceti poprvé postavit na vlastní nohy, o nalézání životní cesty a v neposlední řadě také o lásce. Taková lehká oddechovka, která ani nenadchne, ale ani neurazí.



Hodnocení:




2 komentáře:

  1. Vidím, že tebe kniha zaujala tak napůl, já ji četla také, a líbila se mi moc. Ale co člověk to názor, každému se líbí něco jiného :-)
    Jinak pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím z ní mám takové rozporuplné pocity. Uvidím časem, jestli se mi to nějak rozleží.:)

      Vymazat