15. března 2016

Vášnivý svůdník

(databazeknih.cz)






Autor: Christina LAUREN 

Originální název: Sweet Filthy Boy 

Série: Wild Seasons – 1. díl 

Nakladatelství: Jota 

Vydání v ČR: 2015 

Počet stran: 368









Oficiální anotace: 
Po divokém víkendu ve Vegas, kde zapíjí promoci, vyděšená budoucností, která je jen únikovou variantou, udělá Mia Hollandová nejbláznivější rozhodnutí svého dosavadního života: vyrazí s Anselem Guillaumem - svým sladkým, nemravným úletem - na léto do Francie. Jen tak si trochu... zadivočit.
Když za provokací a přetvářkou objeví první nefalšované city, dosavadní nezávazné dobrodružství se začíná rozplývat a Mia se musí rozhodnout. Patří do starého života, nebo do toho podivného nového, který se odehrává doslova a do písmene na druhém konci světa? (databazeknih.cz)



Recenze: 
Vášnivý svůdník aneb láska z Paříže (a taky z Vegas). Asi už se to pomalu stává zvykem. První díly sérií téměř nikdy nečtu jako první. Takže Vášnivý svůdník (ach jo, ten název v češtině zní hrozně) se ke mně dostal až po Vášnivém sprosťákovi (což je druhý díl). Hned na začátek, moc nechápu to věčné srovnávání s 50 odstíny. Je to kvůli obsahu sexuálních scén? Ty se přece objevují i ve spoustě jiných knih. To jen tak na okraj.


"Třesu se, protože... co to dopr***e znamená, když mám na ruce prstýnek, který vypadá jako snubní? A proč si nepamatuju, co se včera stalo?" – Mia


Příběh začíná právě ve chvíli, kdy tři kamarádky – Mia, Lola a Harlow – odpromovali na univerzitě a chystají se, za odměnu, na divoký víkend ve Vegas (joo, taky bych si chtěla užívat ve Vegas). A co se nestane, tři sexy holky potkají tři sexy kluky, opijí se a pak už jen zní svatební zvony. Mia se provdá za Francouze Ansela a na rozdíl od dvou zbývajících párů se rozhodnou nespěchat s rozvodem. Mimo jiné také díky tomu, že Mia si v opilosti napsala dopis, kde sama sobě vysvětluje, proč se vrhla do manželství. Po počátečních peripetiích se Mia rozhodne s Anselem odjet na léto do Francie. Ale brzo přichází krutá realita. Ansel musí celé dny pracovat a Mia zůstává sama v cizím městě. V těch pár společných chvílích se snaží navzájem poznat (a taky si užívat hodně sexu).

"Jedna divoká noc tě legálně nesváže. Pokud teda nejsi dost velký pitomec na to, aby ses vdala." – Mia

Samotné postavy mi nepřijdou úplně dobře vykreslené.  Všechny vám tak trochu splývají do jedné. Podobné myšlení, podobné chování… Ale i přesto si dokážete Miu a Ansela oblíbit. Mia je dost citově založená, ale jinak vcelku nevýrazná. Ansel působí lehce nereálně, ale čert to vem. Vždyť je to literární postava a každému je dovoleno občas snít.

"Rád otvírá víno nohou, nebo si pomůže stěnou. A když nám došly peníze v Albuquerque a restaurace nechtěla přijmout kreditku, zaplatil nám večeři tím, že zatančil vedle ve stripbaru." - Finn


V podstatě jde o jednoduchou zápletku – víkend ve Vegas a následky alkoholových rozhodnutí. Nic o čem bychom předtím neslyšeli. Podstatný je ovšem způsob, jakým je příběh napsaný. Nenajdete tu zidealizovanou verzi lásky na první pohled ve stylu – teď jsme se vzali, vůbec se neznáme, ale všechno je super. Není. Nejde o žádnou přeslazenou lovestory a to právě Vášnivému svůdníkovi dodává tu správnou jiskru. 


Hodnocení:


2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Už docela dlouho se plánuji do knížky pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jí vyzkoušej. Jako oddechovka vůbec není špatná.:)

      Vymazat