15. února 2016

Literární spolek Laury Sněžné


Autor: Pasi Ilmari Jääskeläinen

Originální název: Lumikko ja yhdeksän muuta

Nakladatelství: Paseka

Vydání v ČR: 2015 

Počet stran: 317



Oficiální anotace: 
Představte si Lynchův Twin Peaks zasazený do Finska. A představte si Dostojevského Zločin a trest, v němž Soňa Marmeladová zastřelí Raskolnikova. Zní to absurdně? Román, který vám dokáže, že i Skandinávie má svůj magický realismus, zavádí čtenáře do městečka Zaječín, kde se dějí divné věci nejen s lidmi, ale i s knihami.
Všechno začíná, když se mladá učitelka literatury Ella Milanová vrátí do svého rodiště a objeví tam zvláštní knižní svazek, který jí vyrazí dech. V místní knihovně se vydá po stopě záhadných událostí... a brzy narazí na uzavřené společenství literátů, založené oslavovanou Laurou Sněžnou, na pravidla podivné Hry a také na nadpřirozené úkazy. Podaří se jí odhalit, co se ve skutečnosti stalo s desátým členem literárního spolku, a rozplést pavučinu všeprostupující fikce? (bux.cz)

Recenze:
Literární spolek Laury Sněžné je jednou z těch knih, které přečtete během jednoho dne. To, že jsem svítila do tří do rána, svědčí o tom, že je kniha čtivá, napínavá a … prostě Vás nepustí.

Je to poprvé, co jsem se setkala s magickým realismem, a tato premiéra byla opravdu příjemná. Kniha je plná bláznivých lidí, více či méně nadpřirozených jevů a mezi řádky i mnoha pouček, jak se stát dobrým spisovatelem. Tím vším se proplétá obyčejná mladá žena Ella Milanová. Ta se vrací do svého rodného Zaječína, aby zde učila finskou literaturu, ale nakonec se octne ve víru událostí, které je potřeba rozluštit. Proč jsou místní knihy nestálé? Jaká tajemství skrývá proslulý literární spolek Laury Sněžné? A jak se se všemi těmi informacemi vyrovnat? Na všechny tyto otázky se hlavní hrdinka snaží najít odpovědi pomocí velice netradičních metod. 
 "Čtení u stolu není povinné, ale žádoucí."
Kniha je velice čtivá, děj přirozeně graduje, a ačkoliv ve čtenáři postupně narůstá pocit znepokojení, zároveň se velice dobře baví! Baví mě důkladné vykreslení postav, které nenarušuje plynulost děje, ale jakoby ho přímo tvořilo. Baví mě i to plíživé nadpřirozeno, které nenásilně navazuje na všední realitu jako kostičky puzzle. Deset tisíc kousků, které musíte dnes složit, děj se co děj.

Hodnocení:


1 komentář:

  1. Pořád váhám, jestli si ji koupit nebo ne. Díky tvojí recenzi to vypadá, že spíš jo. :) Ale je pravda, že jsem zatím nečetla nic s magickým realismem, tak snad to pro mě bude příjemné stejně jako pro tebe. :) /Wish/

    OdpovědětVymazat